USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sürüngenler Gibi Soğukkanlı Olsaydık Nolurdu? - Webtekno

Yaralandığımızda oksijen ile temas ederek kuruyup bizi koruyan, vücudumuzda besin, oksijen ve karbondioksit taşınmasını sağlayan, vücut ısımızı dengede tutan kanımız “soğuk” olsaydı ne gibi şeyler yaşardık?

Sürüngenler Gibi Soğukkanlı Olsaydık Nolurdu? - Webtekno
14-07-2023 22:57
Google News

Başkalarını ÖZETİ| samimiyetsiz, sakin ya da çok üşüyen biri olarak gördüğümüzde hemen “Ne kadar soğukkanlısın.” deriz. Aslında mecazi anlamda kullandığımız bu tabir gerçek anlamda da tüm bu özellikleri taşıyan canlılar için kullanılıyor.

Yani bir canlının damarlarının içinde dur durak bilmeden akıp giden kan, dışarıdaki sıcaklığa göre değişiyorsa, soğuk ortamlarda rahat hareket edemiyorsa yani sakin kalıyorsa gerçek bir “soğukkanlı” canlıdır. Peki ya biz insanlar sıcakkanlı canlılar olmak yerine bir anda soğukkanlı canlılar olsaydık neler olurdu? Nasıl avantajları olurdu?

Öncelikle nedir bu soğukkanlı ve sıcakkanlı ona bakalım.

sıcakkanlı soğukkanlı

Vücut ısılarını bulundukları ortama göre ayarlayabilen canlılara soğukkanlı, ayarlayamayan canlılara ise sıcakkanlı denir. Bazı istisna canlılar dışında tüm memeliler ve kuşlar sıcakkanlıyken tüm sürüngenler, böcekler, örümcekler ve balıklar ise soğukkanlıdır.

Bu iki canlı türü arasındaki en temel fark besin ihtiyacıdır. Sıcakkanlılar kendi vücut ısılarını normal düzeyde tutabilmek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bu enerjiyi de besinlerden almak zorundadırlar.

Bu sebeple soğukkanlılara göre çok daha fazla besine ihtiyaç duyarlar. Sıcakkanlı canlılar, soğukkanlı canlılara göre daha rahat hareket edebilirler. Soğukkanlıların rahat hareket edebilmesi için öncelikle kendi vücut ısılarını arttımaları gerekir.

Soğukkanlı olursak vücudumuz dış ortama göre sıcaklığını ayarlamaya başlar.