USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Su Arıtma Cihazları Sanıldığı Kadar Masum mu? - Webtekno

Suyu filtrelemek amacıyla son dönemlerde birçok kişinin evinde bulunan arıtma cihazları, bazı düşündürücü yan etkileri de beraberinde getiriyor. Kimyasalları filtrelese de bu cihazlar aslında sağlık için gerekli mineralleri ciddi oranda yok ediyor.

Su Arıtma Cihazları Sanıldığı Kadar Masum mu? - Webtekno
08-09-2023 09:13
Google News

Demineralize ÖZETİ| hale gelmiş sular; kalp-damar hastalıklarından mide-bağırsak bozukluklarına kadar birçok hastalık riskini arttırıyor.

Musluk sularının kirli olması, damacanaların yeterince hijyenik olmaması birçok kişinin su arıtma cihazlarını tercih etmesine sebep oluyor. Suyun içerisindeki zararlı maddeleri filtrelemesi için arıtma cihazı kullanılsa da aslında vücudumuz için gerekli mineraller de filtreleniyor.

Su arıtıcılar, suyu kirli maddelerden nasıl arındırıyor?

ters ozmoz

Birçok farklı türde piyasada yer alan su arıtıcılar genellikle ters ozmoz (RO), damıtma ve UV ışığı kullanımı ile suyu zararlı maddelerden arındırıyor. Kirleticileri sudan uzaklaştıran cihazlar, ham suyu filtreleyip temiz su sağlıyor.

Bazı sistemler kimyasal maddeler ile bu işlemi yaparken bazıları da elektrostatik yük ile temiz su elde ediyor. Ters ozmozun sıklıkla kullanıldığı su arıtma cihazlarında krom, cıva, kurşun gibi zararlı maddeler uzaklaşırken kalsiyum ve potasyum gibi gerekli mineraller de %92-99 ortadan kalkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, RO’nun olumsuz etkisini bildirdi.

dünya sağlık örgütü ve arıtma su

Tartışma konusu olan su arıtma cihazları için Dünya Sağlık Örgütü de vaka çalışmaları gerçekleştirdi. Açıklamaları ise “Hayvan ve insan organizması üzerinde kesin bir olumsuz etki yaratıyor.” şeklinde.

İnsan sağlığına yan etkilerini kanıtlayan durum ise kalsiyum ve magnezyum seviyesinden kaynaklıyor. Bazılarına göre “temiz su” içerisindeki mineral seviyesi yeterli düzeyde sayılsa da yapılan araştırmalar uzun süreli “saf su” tüketiminin yol açtığı hastalıklara dikkat çekiyor.

Vücudun ihtiyacı olan temel mineralleri ortadan kaldırıyor.

kalsiyum ve magnezyum

Cıva, krom, kurşun ve arsenik gibi maddeleri uzaklaştırma konusunda etkili olsa da RO sistemi ile çalışan su arıtma cihazları, ihtiyacımız olan mineralleri büyük ölçüde azaltıyor.

Bu da vücudun yeteri kadar mineral alamaması durumunda diğer besinlerden veya kaynaklardan alınan minerallerin idrarla boşaltılması anlamına geliyor.

Hayati organların bozulmasına neden oluyor.