USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Son Yıllarda Narsist İnsan Sayısında Neden Bir Artış Var?

Narsist kişilerin arttığını düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Araştırma sonuçlarına göre bizim gibi gittikçe bireyselleşen ülkelerde narsist kişilerin sayısı gelenekselci kültürlerin ağır bastığı ülkelere göre daha fazla.

Son Yıllarda Narsist İnsan Sayısında Neden Bir Artış Var?
26-05-2023 21:13
Google News

Kohut, ÖZETİ| Kernberg ve Freud gibi bilim insanları, narsisizmin çocukluk çağı ebeveyn ilişkileriyle alakalı olduğunu varsaymıştı. Yani o dönemdeki ihiyaçların ya hiç karşılanmadığını ya da eksik karşılandığından dolayı narsisizmin bir kişilik dağılması olarak ortaya çıktığını düşünüyorlardı. Onlar o dönemde bunu düşünseler de yakın zamanda konu üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda bireyleri narsist olmaya iten tek bir faktörden söz edilemeyeceğini artık biliyoruz.

Bazı uzmanlar; narsisizmin, ailelerin öz güvenli çocuklar yetiştirelim derken çocukları gereksiz yere övmesinden kaynaklandığını düşünüyorlar. Sosyal medya alanında çalışan araştırmacılar ise bu duruma gelinmesinin nedenini sosyal medyanın kişiye, kendini sergileyebileceği bir ortam sunması olarak görüyorlar. Fakat bu yazıda bu nedenlerden ziyade belki de bunların hepsine zemin hazırlayan bir neden üzerinde duracağız ki o da sağlıksız bireyselleşme çabasıdır.

Toplumsal kültürlerden bireyin ön planda olduğu bireysel kültürlere yolculuğumuz...