USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

SOL Parti'den asbest yüklü gemiye karşı yürüyüş

SOL Parti, Brezilya mahkemesinin limana geri dön kararına rağmen Aliağa’ya doğru yolculuğuna devam eden zehirli atık gemisi Nae Sao Paulo adlı gemiye karşı, İzmir Karşıyaka’da yürüdü. SOL Parti İzmir il Başkanı Kadir Bülbül, ülkenin emperyalist güçlerin çöplüğü yapı

SOL Parti'den asbest yüklü gemiye karşı yürüyüş
21-08-2022 19:35
Google News

Zehirli ÖZETİ| atık dolu Nae Sao Paulo adlı geminin söküm için İzmir Aliağa’ya gelmesine tepkiler devam ederken, SOL Parti İzmir örgütü asbestli gemiyi kente sokmamaya kararlı. SOL Parti İzmir Karşıyaka’da konu ile ilgili yürüyüşlü protesto düzenledi.

Karşıyaka Çarşı girişinde başlayan yürüyüşün ardından SOL Parti İzmir İl Başkanı Kadir Bülbül, “Kapitalizmin doymak bilmez kar hırsı bizi yeni bir çevre yıkımı ile karşı karşıya getirdi. Üzerinde 900 tona yakın asbest ve zehirli atık taşıyan, hurdaya ayrılan Fransız donanmasına ait Nae Sao Paulo uçak gemisi söküm için İzmir’e Aliağa’ya getiriliyor” dedi.

Geminin taşıdığı zehirli atığın söküm yapılan normal bir gemiden çıkan zehirli atıktan yüz kat fazla olduğunu vurgulayan Bülbül, “Bu gemi ile aynı tonajda ve büyüklükteki ikiz gemisinde Fransa’da, üstelik güvenli ortamda yapılan sökümde 760 ton asbest çıktığını biliyoruz. Bu miktar, Aliağa’da gemi sökümlerinde üç yılda ortaya çıkan asbestten fazladır. Gelen geminin gerçek anlamda zehir saçtığı biliniyorken halkı değil sermayeyi düşünen sarayın ve AKP’nin çevre bakanı ‘Abartmayın gemide 9 ton asbest var bunun da bir zararı yok’ diyerek adeta toplumla alay ediyor. Üstelik Brezilya mahkemeleri bu asbest yüklü gemi için Brezilya’daki limandan ayrılamaz diyerek tedbir kararı almasına rağmen hukuksuz bir şekilde yola çıkarılmış durumdadır. Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerin bile kabul etmediği gemi mahkeme kararına rağmen bu konudaki uluslararası antlaşmalar hiçe sayarak yoluna devam ediyor. Geminin 6-7 Eylül tarihlerinde İzmir’e gelmesi bekleniyor” diye konuştu.