USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Siyaset Bilimci Özgün Emre Koç: 'Kılıçdaroğlu liderliğini kanıtladı'

Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı belirlemek için bir araya geldiği son toplantıdan çıkan isim, Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Seçimlere kısa bir süre kalması sebebiyle hızlı bir kampanya yürütülecek. Cumhuriyet TV stüdyosuna konuk olan Siyaset Bilimi Uzmanı Özgün Emre Koç, K

Siyaset Bilimci Özgün Emre Koç: 'Kılıçdaroğlu liderliğini kanıtladı'
09-03-2023 11:47
Google News

Meral ÖZETİ| Akşener'in masadan kalkma girişiminin ardından, muhalefetin bir krizle karşı karşıya kaldığını belirten Koç, Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ilk anda yaptığı müdahale ile CHP'li kurmayların krizi büyütecek açıklamalarda bulunmalarını engellediğini ifade etti. Koç, "Çok nezaketli bir açıklama yaptı. Doğrudan Akşener'i hedef almadı. CHP'li kurmaylar da birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Neticede Akşener masaya döndü. Akşener'in dönüşü hem İYİ Parti açısından sağlıklı oldu hem de Türkiye'nin hayrına oldu. Bölünmüş bir muhalefetle seçime gidilseydi, bu tam da AKP'nin görmek isteyeceği tabloyu yaratmak olurdu" diyerek "tek aday" vurgusu yaptı.

"LİDERLİK VASFI YOK YAKIŞTIRMASINI YERLE BİR ETTİ"

Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan "Liderlik vasfı yok" yakıştırmasının AKP'nin medya organları tarafından yürütülen bir propaganda olduğunun altını çizen Koç, "Kemal kılıçdaroğlu, plansız gelişen bu kriz karşısında son derece soğukkanlı davrandı ve süreci iyi yönetti. Masayı tekrar birleştirmeyi başardı ve liderliğini ispatladı. Deprem öncesinde ve deprem felaketi yaşanırken göstermiş olduğu girişimler, orada halkla kucaklaşması ve parti olarak belediyeleriyle tüm imkanlarını seferber etmesi, yine iktidara yönelik tutunduğu sağlam eleştirel dil ile bir doğal liderlik pozisyonuna oturmuştu" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE SEÇMEN DAVRANIŞI...

Koç, AKP İktidarının devlet aygıtlarını, iletişim araçlarını, yargıyı, sermayeyi ve kolluk güçlerini tahakküm altında tuttuğunu söyledi. İktidara karşı konumlanan kitlelerin ortak lideri olmanın zorluğuna vurgu yapan Koç, "Bizde lidere ilişkin temel beklenti heyecanı yükseltebilmesidir. Kemal Kılıçdaroğlu son birkaç yıllık süreçte, eleştiriye açık girişimlerde de bulunmuştur. Öte yandan son yirmi yılın öğrettiği bir lider ezberi var, aslında tek bir lider tipi yok. Ancak Türk toplumu dürtüsel ve duygusal hareket edebiliyor, çabuk heyecanlanabiliyor ve soğukkanlılığı az. Bu yüzden soğukkanlı ve sakin liderleri bir nevi 'beceriksiz' görme hali var. Kemal Kılıçdaroğlu eğer seçilirse bu ezberi de yıkmış olacak" dedi.

SORUN ÇOK ZAMAN AZ

Seçimlere iki ay kadar kısa bir süre olduğunu bunun yanına deprem gibi bir yıkımla karşı karşıya kalındığını dile getiren Koç, "Ekonomi gibi derin bir sorunumuz vardı. Şimdi çok daha derin ve yakıcı bir deprem gündemi var. On binlerce insanımızı kaybettik. Arama-kurtarma süreci bitti evet ama bunun tedavi ve bakım süreci de var, psikososyal açıdan, fizyolojik açıdan... Uzun yıllar devletin halkla el ele bu yaraları sarması gerekecek. Bu bakımdan muhalefetin ivedilikle bölgeye dönmesi gerekiyor. İnsanların umuda ihtiyacı var. İktidar da umut pazarlıyor, bahsedilen sürelerde o sayıda sağlıklı konut yapılıp teslim edilmesi olanaklı değil. Muhalefetin gerçek çözümler ile bu umut kalpazanlığını bozması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

SEÇMEN KARARINI ZATEN VERDİ

Seçmen davranışının iki aylık süreçte çok şaşırtıcı değişimlere uğramayacağını öngören Koç, "Seçmen kararını verdi. Bu saatten sonra iktidar sadece oylarını arttırmaya çalışacak. Muhalefetin, ilk bir ay, altı ay veyahut bir yılda neler yapacağını kalem kalem seçmene anlatması gerekiyor. Halka ulaşıp 'bakın bir ilk ay sizin bu sıkıntınızı gidermiş olacağız diğer ay ise şu sıkıntınızı' şeklinde kendini anlatmalı. Zaten muhalefet adayını açıklar açıklamaz Türkiye'nin Uluslararası Risk Primi düştü, yani Türkiye daha güvenilir bir ekonomik portre vaat etmeye başladı" yorumunu yaptı.

 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Alzheimer’ın Semptomlardan Bile Önce Tespit Edilmesini Sağlayacak Yöntem
Alzheimer’ın Semptomlardan Bile Önce Tespit Edilmesini Sağlayacak Yöntem

Bilim insanları, bir mikroRNA molekülü yoluyla Alzheimer’ın erkenden tespit edilebileceğini ortaya çıkardı. Yöntem, daha hastalığın semptomları ortaya çıkmadan önce bile tanımlanmasını sağlıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu