USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

‘Siyah’ Kleopatra Mısırlıları kızdırdı:

Netflix’in yeni belgesel dizisinde, Kleopatra rolünün siyah bir oyuncuya verilmesi üzerine çıkan tartışmalar sürüyor. Dizi, eleştiri sitesi Rotten Tomatoes’da yüz üzerinden üç ile televizyon tarihinin en düşük puanlarından birini aldı.

‘Siyah’ Kleopatra Mısırlıları kızdırdı:
19-05-2023 17:53
Google News

10 ÖZETİ| Mayıs’ta piyasaya çıkan Netflix’in yeni Belgesel dizisi“Kleopatra”, Batıdaki tartışmaların ardından Mısır’da datepkiye yol açtı. Mısırlı avukat Mahmut el Semari, dizinin Mısırtarihini çarpıttığını ve “Afrika merkezci” bir bakışaçısıyla Mısır kimliğine saldırıda bulunduğunu iddia etti.

Bununla birlikte, diziye gösterilen tepkilerin de fitili ateşlenmiş oldu. Change.org’da dizinin kaldırılması içinyayınlanan dilekçe 24 saatte 85 bin kişi tarafından imzalandıktansonra siteden silindi.

Dizi yayına girdikten sonraeleştiri sitesi Rotten Tomatoes’ta da topa tutuldu. 5 bin kadarkullanıcı diziye yalnızca yüzde 3 puan verdi. Profesyoneleleştirmenler ise Kleopatra’yı yüzde 15’te bıraktı.

BATIMEDYASI KARIŞTI

Batılı muhafazakarların tepkilerisonrası, tartışma batı medyasında da ciddi yer tutmaya başladı.Oscar törenleri sırasında attığı tokatla gündeme gelen WillSmith’in eşi Jada Pinkett’ın yapımcılığını üstlendiğidizi, Fox News gibi muhafazakar haber kuruluşlarında, “tarihselgerçeklerden uzak olduğu” gerekçesiyle eleştirildi. Dizinindiğer tarihsel Netflix yapımları gibi “liberal” ideolojilerinreklamını yapmak amacıyla tarihi baştan yazma çabasında olduğuyorumu yapıldı.

Liberal medya kuruluşları ise diziyegösterilen tepkinin "ırkçılık kaynaklı" olduğunu savundu. Voguedergisinde çıkan makalede, diziye karşı oluşan kamuoyunun sadeceABD’de değil Mısır’da da var olan ırkçılık sorununu gözlerönüne serdiği belirtildi. Dergiye göre Mısırlı Araplar ülkenintarihinde önemli bir figür olan Kleopatra’nın ülkedeki azınlıksiyahilerden biri olarak temsil edilmesini istemiyorlardı. Dergi,daha önce bir çok yapımda Kleopatra rolünü Mısır’lı olmayanbeyazların oynadığını ancak bu denli bir tartışma ortamıoluşmadığını vurguladı.

KLEOPATRA SİYAHMIYDI?

Şüphesiz ki tartışmanın kökenindeKleopatra’nın gerçek kimliğiyle ilgili şüpheler yer alıyor.Mısır Kraliçesi olmasına rağmen Kleopatra bir Mısırlıdeğildi. Büyük İskender’in ünlü generali MakedonyalıBatlamyus’un soyundan geliyordu. Milattan önce 367’de doğanBatlamyus, İskender’in ölümü sonrası Mısır’ı devralmışve Kleopatra’ya kadar ulaşan hanedanlığın ilki olmuştu.

Kleopatra Batlamyus’tan 200 yıl sonra dünyayageldi.18 yaşında kendisinden 8 yaş küçük kardeşiyle birliktetahta geçti. Entelektüel birikimiyle bilinen kraliçe, Batlamyus’unsoyundan olup da Mısır’ın yerel dili olan Kıptice’yi öğrenenve konuşan tek hükümdardı. Ancak Batlamyus’un soyundan gelenhükümdarlar yerel halkla karışmamak için kardeş evliliğiyapıyorlardı. Hatta Kleopatra’nın kardeşiyle evlendiği iddiasıbile var.

Batlamyus hanedanlığının yerel halklaevlenmiyor oluşu Kleopatra’nın siyah olma ihtimalini iyiceazaltıyor. Babası 12. Batlamyus ya da diğer adıyla Auletes,İskender’in generali Batlamyus’un soyundan geliyor. Netflixyapımının iddiasına göre ise Kleopatra’nın anne tarafıylailgili çok bilgi yok. Bu da annesinin yerel halktan olma ihtimalineişaret ediyor ve bu yüzden Kleopatra’nın siyah olabileceğisöyleniyor...

KLEOPATRA’NIN SONU

Kleopatra,kardeşi Theos’la anlaşmazlığa düştü ve ikili arasında içsavaş başladı. Roma Konsülü Jül Sezar’ın desteğiyle,Kleopatra savaşı kazandı ve tahtın tek sahibi oldu. Sezar’ınölümünden sonra Kleopatra, oğlu Caesarion’un Sezar’danolduğunu ve Roma tahtının varisi olduğunu iddia etti.

Sezar’ınölümü sonrası Roma’da oluşan ikinci triumvirlik (üçlüyönetim) çok uzun sürmedi. Sezar’ın kendine varis atadığıyeğeni Octavian ve Markus Antonius iç savaş başlattılar. Budönemde Kleopatra, Markus Antonius ile yakınlaştı ancak ikilininorduları Aktium muharebesinde Octavian’a yenilince Mısır işgaleuğradı ve Kleopatra Antonius’la birlikte intihar etti. OğluCaesarion kaçmayı başarsa da affedilme sözüyle İskenderiye’yegeldiğinde Octavian tarafından öldürüldü. Octavian, Augustusismini alarak ilk Roma İmparatoru oldu.

BatlamyusHanedanlığı da Mısır gibi Roma’ya katılarak tarihe karıştı...


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
WhatsApp'a Yeni Bir Arama Özelliği Geliyor
WhatsApp'a Yeni Bir Arama Özelliği Geliyor

WhatsApp, arama deneyimini iyileştirmek için yeni bir özellik getiriyor. Yeni bir çağrı çubuğu, hızlıca aramalarınızı sessize almanızı veya sonlandırmanızı sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu