USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sıkılınca Neden Rastgele Karalamalar Yaparız?

Bazılarımız uzun bir telefon görüşmesinde, sıkıcı bir toplantıda veya tahammül edilmesi güç bir derste önündeki kâğıda bir şeyler karalamadan duramaz. Peki canımız sıkıldığında neden böyle bir şey yapıyoruz?

Sıkılınca Neden Rastgele Karalamalar Yaparız?
17-05-2024 14:12
Google News

Karalamalar ÖZETİ| bazen çizgilerden bazen şekillerden kimi zaman ise sayılardan oluşabilir ve dayanılması güç anlarda bunu yapmak bizi oldukça rahatlatır.

Merak edilen nokta ise bu alışkanlığın bir faydasının olup olmadığı olur.

Karalamalarla ilgili şimdiye dek yapılmış en büyük çalışmalardan biri, Plymouth Üniversitesi’ne aittir.

karalama

Çalışmada katılımcılara sıkıcı bir sesli mesaj dinletilir ve bu sırada bir kısmının, kalemi eline alarak belirli geometrik formlar kullanmasına ve karalamalar yapmasına izin verilir. Sonuçta ise karalama yapanların, konuşmada geçen bilgileri sonradan hatırlamada çok daha iyi olduğu görülür.

Araştırmacılar bunun nedeninin, insanların zihinlerinin uzun bir konuşma esnasında dağılmaya başladığını ve bu monotonluğu kırmak için ilginç bir şeyler aradığını öne sürer.

Yani bulunduğumuz ortam, beynimiz için ilgi çekici bir şeyle uğraşmaya imkân vermiyorsa çareyi büyük oranda kâğıda bir şeyler karalamakta buluyoruz. Böylece hem sıkıcı ortama uyum sağlamaya devam ediyor hem de dikkat dağınıklığı ile savaşmış oluyoruz.

Öte yandan karalama yapmayan insanların dalıp gitme oranı, çok daha yüksektir.