USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Senegal Hakkında İlginç Bilgiler - Webtekno

Afrika kıtasının en batısında yer alan Senegal, bölgedeki diğer pek çok ülke gibi zorlu zamanların ardından artık kendini toparlamış bir ülke. Birçok etnik kökenden insanın birlikte yaşadığı Senegal, coğrafi özellikleri bakımından son derece dikkat çekici detaylara ev sahi

Senegal Hakkında İlginç Bilgiler - Webtekno
10-11-2023 14:43
Google News

Afrika ÖZETİ| kıtasında yer alan ülkelerin tamamı maalesef uzun yıllar boyunca sömürgeci devletlerin elinde ezildiler. Yakın bir zamana kadar Senegal de böyle bir ülkeydi. En sonunda bağımsızlığını kazanan Senegal, eski yaşanmışlıklardan ders çıkardı ve barış içinde bir düzen kurdu. Ülkede birçok farklı etnik grup olmasına rağmen gerçek bir huzur ortamı hakim.

Senegal, Afrika kıtasının en batı ucunda yer alıyor. İklim ve kültürel bakımdan diğer Afrika ülkeleri ile benzer özellikler gösteren Senegal, diğer hiçbir bölgeye benzemeyen özelliklere de sahip. Afrika kıtasındaki en güvenli turizm bölgelerinden biri olarak kabul edilen ülke, aynı zamanda pek çok farklı ihraç ürününe de ev sahipliği yapıyor. Ülke hakkındaki bazı detaylar gerçekten de duyanları şoke edecek cinsten.

Senegal hakkında bilgiler:

Senegal yakın zamana kadar bir Fransız kolonisiydi.Bir dönem köle ticaretinin merkezi konumundaydı.7 tane UNESCO alanına ev sahipliği yapıyor.Arabayla girişin yasak olduğu bir ada var.Senegal nehirlerinde gezerken katil su aygırlarına dikkat edin.Ülkede bir Barbie gölü var.Futbol düşündüğünüz kadar popüler bir spor değil.Senegal en zengin etnik çeşitliliklerden birine sahip.Ülke ekonomisi balık ve yer fıstığı üzerine kurulu.

Senegal yakın zamana kadar bir Fransız kolonisiydi:

senegal

Antik çağlardan beri insan yerleşimi olduğu tespit edilen Senegal bölgesindeki bilinen ilk topluluk, 11. yüzyılda buraya yerleşmiş Takrurilerdir. İslamiyetin kabul edildiği bölgeye 15. yüzyılda Portekizliler, 17. yüzyılda Fransızlar geldi. Koloni haline gelen ülkenin St. Louis kenti uzun yıllar Fransız Batı Afrika Sömürge Kolonisinin başkenti oldu.

Sonraki yıllarda İngilizlerin saldırması nedeniyle 1840 yılında ülke tam anlamıyla Fransızlar tarafından işgal edildi. Uzun uğraşlar sonucunda Senegal 1960 yılında tam bağımsız hâle geldi. Yüzde 90’ı Müslüman olan ülkede hiçbir askerî darbe yaşanmadı. 

Bir dönem köle ticaretinin merkezi konumundaydı:

senegal

Senegal, Afrika kıtasının en batısında olması nedeniyle önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Maalesef yakın zamana kadar Avrupalıların Afrika’dan aldıkları ticaret ürünleri insanlardı. Senegal’in 3.5 kilometre açığında bulunan Goree Adası da insan ticaretinin yani köleliliğin merkezi konumundaydı.

Goree Adası, 15. yüzyıl ve 19. yüzyıl arasında bir tür köle ticaret merkezi olarak kullanıldı. Avrupalı gemilere güvenli bir liman olması için düzenlenen ada, bugün ülkenin en çok ziyaret edilen turizm bölgesi. Buraya gönderilen köleler bir daha geri dönmediği için ‘Dönüşsüz Kapı’ olarak anılan adada o dönem yapılmış kaleleri, köle mahallelerini ve köle tüccarlarının evlerini görebilirsiniz. 

7 tane UNESCO alanına ev sahipliği yapıyor:

senegal

Senegal’in tarihî ve coğrafi güzelliklerini korumak için ülkedeki 7 alan UNESCO Dünya Mirası Listesine alındı. Bu alanlar şu şekilde;

Bir dönem köle ticaretinin merkezi olan Goree AdasıNesli tükenmekte olan hayvanların olduğu Niokolo-Koba Ulusal Koruma Alanı Senegal’in ilk başkenti olan Saint-Louis AdasıMilyonlarca kuşa ev sahipliği yapan Djoudj Ulusal Kuş Cenneti Dünyadaki cennet olarak anılan Güneydoğu Senegal'in doğal harikaları Gizemi hala çözülememiş Senegambia'nın Taş Çemberleri Tam bir adalar diyarı olan Salum Deltası 

Arabayla girişin yasak olduğu bir ada var:

senegal

Senegal’in Petite Cote şehrinin açığında Joal-Fadiouth isimli bir ada bulunuyor. Tahta bir köprü ile kara bağlantısı sağlanan bu adanın özelliği, sayısız deniz tarağı kabuğundan oluşmuş olması. Yüz yıldır üzerinde insanların yaşadığı ve balıkçılık yaptığı bu yapı ada halkı tarafından sürekli yeni kabuklar eklenerek besleniyor. Tüm bu kabukları bir arada tutan ise sazlıklar ve mangrov ağaçlarının kökleri. Tabii doğal olarak bu kadar hassas olan bir adaya arabayla girmek yasak. Zaten yasağı çiğnemek isteseniz bile tahta köprünün arabayı taşıyabileceğini sanmıyoruz. 

Senegal nehirlerinde gezerken katil su aygırlarına dikkat edin:

su aygırı

Kulağa ilginç geliyor ama gerçek. Tonlarca ağırlığa sahip olmasına rağmen otçul ve barışçıl bir canlı olarak bildiğimiz su aygırları, son on yılda 25 balıkçıyı parçalayarak öldürdü ve onlarcasını da yaraladı. Ülkenin doğusundaki Gouloumbou sularında yaşayan su aygırları koruma altında oldukları için halkın bunları öldürmesi kesinlikle yasak ama o sularda avlanmak isteyen balıkçıların hayatı büyük tehlike altında. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Samsung, Telefonların Bataryasına da Yapay Zekâ Getirecek
Samsung, Telefonların Bataryasına da Yapay Zekâ Getirecek

Samsung'un yeni amiral gemisi telefonlarına "Battery AI" isimli bir özellik ekleyeceği öne sürüldü. Bu özellik, yapay zekâ yoluyla cihazın pil ömrünün uzatılmasını sağlayacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu