USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sedan Araçların Arka Camında Neden Silecek Bulunmaz? - Webtekno

Yağmurlu bir havada eğer otomobillere dikkat ettiyseniz sedan kasa araçların arka camında silecek olmadığını görmüşsünüzdür. Peki bunun sebebini hiç düşündünüz mü?

Sedan Araçların Arka Camında Neden Silecek Bulunmaz? - Webtekno
11-02-2024 11:37
Google News

SW, ÖZETİ| SUV ya da hatchback araçların aksine sedan araçlarda silecek bulunmama sebebinin estetik olduğunu düşünüyorsanız baştan elendiniz, çünkü estetik kaygıyla bir alakası yok.

Arka camına yağmur damlası bile düşmeyen sedan arabalarda bunun yanında toz ve çamur birikintisi görmek de neredeyse imkânsızdır. Gelin, bunun sebebini açıklayalım.

Hachback, SW ve SUV tarzı araçlarda arka kısımda hava türbülansı oluşuyor.

hatchback

Yerden kalkan tozlar, aracın arka camına ve bagaj kapağına birikir. Fakat bu sahneyi sedan modellerde görmek pek mümkün değil. Sebebi ise tasarımından kaynaklı.

Arka camının açısı ve bagaj uzunluğuyla alakalı olan bu durum, şekil itibarıyla su tutmamasını da sağlıyor. Yani basit bir mühendislik harikası yatıyor işin içinde: Hava hareketi, camda tutunan damlacıkların durmasını engelliyor. Basit bir tabirle; rüzgâr, camdaki suyu süpürüyor.

Diğer araçlara bakıldığında böyle bir durum söz konusu değil.

sedan polo

Hatchback araçların camları dik bir tasarıma sahip. Bu, aslında dezavantajlı bir tasarım; çünkü cam, rüzgâr alamayınca cama düşen yağmur damlaları ve toz kalıntıları arka camda birikinti oluşturuyor.

Bu durum da arka camda bir silecek ihtiyacını doğurmuş. Tamamen tasarımla alakalı bu durum, sürüş güvenliğini de sağlıyor.

Arka görüş açısında bir farklılık doğuruyor mu?