USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sağlıklı Olmak İçin Yapmanız Gereken Şey: Günlük Tutmak

Belki de çoğumuzun çocukluk yıllarından beri duyduğu ancak pek ciddiye almadığı bu alışkanlık, aslında hafızayı güçlendirmekten duygusal rahatlamaya kadar pek çok avantaja sahip.

Sağlıklı Olmak İçin Yapmanız Gereken Şey: Günlük Tutmak
27-03-2024 09:22
Google News

Günlük ÖZETİ| tutma genellikle, ergenliğin getirdiği depresifliği ve karşılıksız aşkları yazıya dökmek için kullanılan bir araç gibi algılansa da araştırmalar, günlük tutmanın beyin sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu gösteriyor.

Bunun bir örneği de 72 yıldır günlük tutan Hüseyin Aydoğan.

Hüseyin Aydoğan, tam 100 yaşında ve yıllardır her gününü deftere yazıyor.

hüseyin aydoğan

Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Boğazcık Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk babası ve 29 torun sahibi Aydoğan, 72 yıldır tek bir gün aksatmadan günlük tutuyor.

100 yaşındaki Hüseyin Aydoğan'ın, yaşına rağmen oldukça dinç durması ve herhangi ciddi bir sağlık problemi yaşamaması da dikkat çekici. Her gün düzenli olarak günlüğüne, gün içinde neler yaptığını, nerelere gittiğini, yaptığı işleri yazıyor. Arşivindeki yazıları okuduğunda ise gençliğini hatırladığını dile getiriyor.

Yıllar öncesini böyle kolay hatırlamasını ve sağlık probleminin olmamasını düzenli günlük tutmaya borçlu olabilir mi?

günlük

Nörobilimciler ve psikologlar, kişisel bilgileri bellekte saklamanın iki farklı beyin bölgesi arasında bir çatışmaya yol açtığını ve bu durumun bilişsel işlevlerde azalmaya neden olduğunu belirtiyorlar.

Peki bu zararlı etkileri azaltmanın basit bir yolu olduğunu söyleseydik? Bu da bilgileri bir kâğıda yazmaktan geçiyor. Hafızanın güçlenmesi üzerine yapılan araştırmalarda, Avustralya'da yaşayan ve 10 yıl boyunca izlenen 70 yaş üstü 10 bin kişinin verileri incelendi.

Bu araştırmalar; günlük tutma, mektup yazma veya bilgisayar kullanma gibi okuma ve yazma aktivitelerine katılanların demans geliştirme riskinin %11 daha az olduğunu ortaya koydu.

Benzer şekilde zihinsel olarak aktif aktivitelerin, demans riskini %9 oranında azalttığı gözlemlendi.