USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Saatler Neden Sadece Bir Ülkede Ters Yönde?

Sabah alarmı 5 dakika daha ertelerken, işe giderken, okuldan çıkış saatimiz yaklaşırken ve hayatımızın pek çok alanında sık sık saate bakıyoruz. Günün hangi vaktinde olduğumuzu bilmek hepimiz için önemli. Hatta “Vakit nakittir” gibi deyimlerimiz bile var.

Saatler Neden Sadece Bir Ülkede Ters Yönde?
02-02-2023 09:19
Google News

‘Saat ÖZETİ| yönü’ denince ise hepimizin aklına sağa doğru dönen akrep ve yelkovan geliyor. Zira saat, icat edildiği günden bu yana aynı yöne doğru akıyor.  

İlk kez MÖ 4000’lerde kuzey yarımkürede icat edilen saat, Güneş’in doğudan doğup batıdan batması sebebiyle sağa doğru hareket edecek şekilde tasarlandı ve günümüze kadar da saat tasarımları hep sağa doğru dönecek şekilde yapıldı.  

Saatin nasıl icat edildiğini bir hatırlayalım.

güneş saati

Eski Mısırlılar bir çubuğu dik bir konumda yerleştirerek Güneş’in geliş açısına göre çubuğun gölge boyuna ve konumuna bakarak saati hesaplamayı başarmıştı. Yaptıkları bu icadı pek çoğumuz 'Güneş Saati' adıyla zaten biliyoruz. Peki Mısır'ın Dünya üzerindeki konumu farklı olsaydı? Örneğin Mısır güney yarımküre ülkesi olsaydı? 

Mısır’ın kuzey yarımküre’de olması sebebiyle çubuğun gölgesi soldan sağa doğru dönüyordu. Mısır, güney yarımkürede olsaydı çubuğun gölgesi sağdan sola doğru hareket edecekti. Tabii bu durum günümüze kadar gelen saat tasarımlarını da etkileyebilirdi.

Tüm saatler terse dönse...