USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RTÜK, deprem felaketinde yaşanan yıkım ve iktidarın yetersizliğini yayımlayan kanallara ceza verdi

İktidarın sopası haline gelen RTÜK, “deprem yayınları” yapan kanallara ceza yağdırdı. İfade ve basın özgürlüğüne aykırı olan bu duruma tepkiler çığ gibi büyüdü.

RTÜK, deprem felaketinde yaşanan yıkım ve iktidarın yetersizliğini yayımlayan kanallara ceza verdi
23-02-2023 04:51
Google News

Radyo ÖZETİ| ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem yayınlarına ceza için dün toplandı. Depreme müdahaledeki yetersizlikleri ve eksikleri haberleştiren Halk TV ve TELE1’e yüzde 5 para, beşer kez program durdurma cezası verildi. Fox TV’de yayımlanan Orta Sayfa programı için ise “özgürce kanaat oluşumunu engelledikleri” gerekçesiyle yüzde 3 para cezası verildi. Halk TV’ye toplamda üç ayrı ceza kesildi.

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı“Haber yapmanın suç ama halkaalenen küfretmenin ‘özgürlük’sayıldığı bir dönemi yaşıyoruz.Çadır sorunu bile çözülmemişkenmedyadan ‘salon salomonje çadır’övgüleri, ‘deprem oldu ama keyfimyerinde’ haberleri beklenmektedir.Gerçeği çarpıtan, sansürleyenlerinsırtı sıvazlanırken hakikatin izinisürenler sessizliğe boğulmakisteniyor. Tüm telaş seçimlerdeiktidarı kaybetmemek için”paylaşımını yaptı.

(İlhan Taşcı)

Halk TV Yönetim Kurulu BaşkanıCafer Mahiroğlu da “RTÜK yineşaşırtmadı, üç ayrı ceza kesti.Yasakçı zihniyeti eleştirerekiktidara gelenler şimdi her şeyiyasaklıyor, itaat etmemizi bekliyor.Bizim bağlılığımız Türk halkınave demokrasiye. RTÜK istedi diyeTürkiye habersiz kalmayacak” dedi.

(Cafer Mahiroğlu)

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Kararın ardındanCumhuriyet’edeğerlendirmelerdebulunan TELE1Genel YayınYönetmeni MerdanYanardağ, bucezaların toplumun haber almave bilgiye ulaşma hakkına yönelikiktidarın bir darbesi olduğudeğerlendirmesini yaptı.

Yanardağ, “RTÜK, iktidarın baskıve sansür aygıtı gibi çalışmaktadır.Anayasa tarafından teminat altınaalınan düşünce, ifade ve basınözgürlüğünün ağır bir şekilde ihlaledilmesidir. Gerici, faşizan birtotaliter rejim yaratma çabasıdır.Biz buna izin vermeyeceğiz.Bu cezalar karşısında boyuneğmeyeceğiz. Halkın haber almave bilgiye ulaşma hakkını sonunakadar savunacağız. TELE1 gibibağımsız televizyon kanallarınısusturmayı bu toplum da biz deizin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

(Merdan Yanardağ)

Fox TV Genel YayınYönetmeni DoğanŞentürk ise cezalaraşu sözlerle tepkisinigösterdi: “Toplumdaözgürce kanaatoluşumuna engelolmak deniyor. Bence engel olmakdeğil neden olmak denilmeliydi.Allah akıl fikir versin. İzleyici,yurttaşlar, toplum neyin neolduğunu görüyor. Bu ceza çokizlendiniz cezasıdır. Toplumdakimin özgürce kanaat oluşmasınaengel olduğu, kimin neden olduğubelli. Neden olanlar da engel olanlarda piyasada.”

(Doğan Şentürk)

SİYASİLERDEN TEPKİ

Siyasiler de sosyal medyahesaplarından tepki gösterdi.CHP Grup Başkanvekili ÖzgürÖzel: “Cezaların demokratikhukuk devleti görüntüsünden veifade özgürlüğü anlayışından çokuzak olduğu aşikârdır. Cumhurİttifakı’nın sosyal medyayı kapatmaRTÜK eliyle düşünce ve ifadeözgürlüğünü kısma girişimleriyakında son bulacaktır.”

HDP’li Tayyip Temel: “Gerçeğitersyüz eden, elindeki bütün medyaimkânlarına rağmen hakikatingücüyle başa çıkamayan iktidar,RTÜK eliyle hakikati karartmayıbaşaramayacaktır.”

BASIN ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti:“Söz konusu cezaların anayasaya,halkın haber alma hakkına vedüşünceyi ifade özgürlüğüneindirilmiş yeni bir darbedir.Kınıyoruz.”

Basın Konseyi: “Basın tarihinekara bir gün olarak geçirilecek vehalk bu uygulamayı da gelecek içinnot alacaktır.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası:“Yurttaşa hakaret etmek serbest,gerçekleri göstermek suç.‘İktidarı kim övmüyor’ diye mesaiharcayacağınıza depremzedeyurttaşa sahip çıkın.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
"Türkiye'nin İlk Uluslararası Uzay Savunma Çalıştayı: Cubesat Vision Defence”

Uzayda var olma yarışından geri kalınmaması gerektiğini düşünerek harekete geçen TUYAD, Cubesat Vision Defence başlığıyla Türkiye’nin ilk Uluslararası Uzayda Savunma Çalıştayı’nı düzenleyecek.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu