USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Pug ve Bulldog Gibi Köpekleri Neden Sahiplenmemeliyiz?

Bir köpekte var olan klasik bir vücut yapısını ve yüz hatlarını taşıyan köpeklere göre, çok daha fazla sağlık sorunu yaşamaya elverişli olan “buruşuk yüzlü ve kısa burunlu” olarak ifade edilen bu ırklar, bizlere oldukça sevimli ve ilgi çekici geliyor.

Pug ve Bulldog Gibi Köpekleri Neden Sahiplenmemeliyiz?
29-01-2023 15:29
Google News

Aslında ÖZETİ| Pug ve Bulldog benzeri bu buruşuk suratlı ırklar biz hiç farkında olmasakta, doğumlarından ölümlerine kadar sahip oldukları birtakım kalıtsal rahatsızlıklar sebebiyle sürekli olarak acı çekiyor. Onları sahiplenip, üremelerine teşvik etmek ise bu canlar için yapılan en büyük kötülüklerin başında geliyor.

Peki ağız, burun ve yüz şekilleriyle alışılmışın dışına çıkan bu köpekler ne gibi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalıyor?

Veterinerlerin kısa burunlu ve buruşuk yüzlü köpekleri tanımlamak için kullandıkları bilimsel bir terim olan “brakisefalik”, “kısa” ve “kafa” anlamına gelen iki Yunanca kelimeden gelir.

puglar

Brakisefalik ifadesi, ağzı düzleşmiş veya içe doğru ezilmiş gibi görünen köpekler için kullanılır. Alt çeneleri orantısız bir şekilde üst çenelerinden daha uzundur ve bu köpeklerin alt çeneleri dışarı çıkmış gibi görünebilir.

Popüler buruşuk yüzlü ırklar arasında Fransız ve İngiliz bulldoglar, Boston Teriyerler, Puglar, Cavalier King Charles Spanieller, Shih Tzular ve Boxer cinsi köpekler bulunmakta.

Buruşuk yüzlü ve kısık burunlu bu köpeklerde görülen en yaygın rahatsızlık "hava yolu sendromu".