USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Psikoz Nedir, Belirtileri Nelerdir? - Webtekno

Zaman zaman herkesin psikolojik sorunları olabilir ancak bazen bu durum, kişinin gerçeklik algısını bozar ve işte o zaman ortaya psikoz durumu çıkar. Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen psikoz durumu geçici olabileceği gibi bazen kronik hâle gelerek kişinin yaşam?

Psikoz Nedir, Belirtileri Nelerdir? - Webtekno
08-11-2023 10:23
Google News

Bazı ÖZETİ| tıbbi terimleri günlük hayatta yanlış kullanıyoruz. Mesela birine kolayca ‘Sen şizofrensin!’ diyebiliyoruz ama hâlbuki bahsettiğimiz epey ağır bir psikolojik rahatsızlıktır. Psikoz da benzer bir kader yaşıyor. Duymaya alıştığımız için olur olmadık şekillerde kullanabiliyoruz ama işin derinine indiğimiz zaman aslında psikoz durumunun düşündüğümüzden daha karmaşık olduğunu görüyoruz.

Hayat şartları nedeniyle farklı yoğunluklarda psikolojik sorunlar yaşamamız normal kabul edilir ama bazen yaşanan sorunlar gerçeklik ile aramızdaki bağlantıyı bozacak noktaya gelir ve işte orada psikoz durumu oluşur. Psikoz durumu pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir ve genel olarak psikolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirilir. Bazı durumlarda geçicidir ve kolayca tedavi edilmesi mümkündür.

Hiç bilmeyenler için kısaca tanımlayarak başlayalım: Psikoz nedir?

En temel tanımıyla psikoz, kişinin gerçeklik ile arasındaki bağlantıyı bir miktar kaybetme durumudur. Psikoz durumu yaşayan kişinin gerçeklik algısı tamamen olmasa bile belirli bir oranda kaybolur. Düşünme bozukluğu, algı bozukluğu gibi semptomların yanı sıra halüsinasyon görme ve duyma gibi farklı semptomlarla da ortaya çıkabilir.

Böyle bir durumda kişide ortaya çıkan psikoz belirtilerinden bazıları: