USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Şeref Ateş, Başken Kulisi'nde açıklamalarda bulunuyor

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi'nin bu haftaki konuğu Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş oldu.

Prof. Dr. Şeref Ateş, Başken Kulisi'nde açıklamalarda bulunuyor
10-12-2023 15:12
Google News

Kanal ÖZETİ| 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi siyaset dünyasındaki önemli gelişmeleri ekrana taşımaya devam ediyor. Başkent Kulisi programının bu haftaki konuğu Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş.

Şeref Ateş'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Çoğu dost yurt dışına gittiğinde Yunus Emreleri görüyor. Yunus Emre Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti tarafından kurulan bir vakıftır. İlk yurt dışı temsilciliğimizi Bosna'da açtık. 66 ülkede merkezimiz var, merkez sayımızı 100'e çıkarmayı hedefliyoruz. 

İsim olarak Yunus Emre Hazretlerini alması çok kıymetli. Ortak bir değer. Kanun çıkartıldığında Meclisteki herkesin kabul ettiği bir isim. 

Zihin yabancıysa kendi vatandaşına dahi silah doğrultabilir.

Gelin tanış olalım felsefesi ciltler alacak kadar geniştir. Yunus'un birinci felsefesi 'can'dır, ikincisi de 'refik' refakat edendir. 

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ NE YAPIYOR?

Birincisi Türkçeyi öğretmek. Dili öğrettiğinizde bütün kültür dünyanızı taşıyorsunuz. Herkes dil öğrenemeyebilir. İkincisi kültür-sanattır. İnsanlarla müziğimiz, güzel sanatlarımızı tanıtır ve onların sanatlarını alarak birlikte hareket etmeye çalışırız. 

Çağdaş Türkiye'nin kazanımlarını, Türkiye'nin edebiyatçılarını bilim adamlarını anlatırız. Türk kültürüne dair değerler, Endonezya'da hala yaşıyor.

Kurumsal gelişim çok kıymetli. 85 merkezimiz var, 66 ülkede. Büyükelçilikler kıymetli ancak biz o ülkelerdeki insani ve sanatsal gelişmeleri takip ediyoruz. Endonezya'ya yıllardır uğraşıyorduk. Milyonlarca öğrencisi olan Şerif Üniversitesi'nde başladık. O kadar çok ilgi vardı ki. Bin beş yüz öğrenci Türkçe dil kurslarına başladı. Askerlere, astsubaylara Türkçe öğretiyoruz. 

Özellikle Bursa'yı Türkiye'yi çok seviyorlar. Ancak ticaret hacmimiz çok düşük. Endonezya kültürel, sosyal ve dini olarak Türkiye'ye çok benziyor. Yakınlık nasıl olacak? Dil. Yine hakeza Latin Amerika'da da Yunus Emre'ye talep oldu. Şili'nin Ankara Büyükelçisinin talebi oldu.