USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

PlayStation’ın İntikam Dolu Ortaya Çıkış Öyküsü - Webtekno

Sony ve Nintendo arasında yaşanan bir krizin, oyun dünyasında büyük bir devrime yol açtığını biliyor muydunuz? Satış rekorları kıran ilk PlayStation’ın intikam dolu ilginç hikâyesiyle karşınızdayız.

PlayStation’ın İntikam Dolu Ortaya Çıkış Öyküsü - Webtekno
03-09-2023 20:17
Google News

Sony, ÖZETİ| 1994 yılında PlayStation’ı piyasaya sürerken, bir kişi hariç kimse, kelimenin tam anlamıyla yerin yerinden oynayacağını, oyun endüstrisinde kartların yeniden dağıtılacağını tahmin etmiyordu.

O kişi, günümüzde ‘PlayStation’ın babası’ olarak anılan Ken Kutaragi. Ken, inatçılığı ve hırsıyla büyük işler başarmış bir isim. 1980'lerin başında yeni yeni büyüyen oyun konsolu dünyasında Sony’nin de büyük işler başarabileceğine inanıyordu.

Sony’nin de bir konsol üretmesini isteyen Ken’in o zamanların teknolojisiyle gerçekleştirilmesi zor olan bir hayali vardı.

Ken Kutaragi .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

3 boyutlu oyunlar oynatan konsol yapmak istiyordu. Bunun için de o günlerde oyun dünyasının hâkimlerinden olan Nintendo ile çalışması gerektiğini çok iyi biliyordu.

Bir şekilde Nintendo ile iletişime geçti ve patronlarının bile yapma dediği şeyi yaptı. Sony’de çalışırken Nintendo’ya gizli gizli ses işlemcisi sattı. Her ne kadar Sony yönetimi bu duruma kızsa bile o zamanki CEO Norio Ogha, Ken’deki ışığı fark etmiş olacak ki yapmak istediği şeylere izin verdi.

Ken iyi bir çocuktu ama fena bir kusuru vardı. Nintendo’ya fazla güveniyordu.

sony nintendo

Gel zaman git zaman işler daha da büyüdü ve Ken, Nintendo’ya yeni bir teklifle gitti. O zamanlar konsollardaki oyunlar disketle ya da kasetle çalışıyordu. Ken de bunu değiştirip yeni yeni ortaya çıkan, daha büyük depolama alanına sahip CD’lerle çalışan bir konsol üretme fikrini ortaya attı.

Nintendo Kartlı Çalışan Konsol .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Fikir oldukça beğenildi ve Nintendo teklifi kabul etti. Çalışmalar yapıldı, prototip hazırlandı. Yani her şey tamamdı. Hatta konsola ‘Nintendo PlayStation’ adı bile verilmişti. 1991 yılında gerçekleşecek CES Fuarı’nda konsol tanıtılacaktı.

Ancak Sony için oldukça önemli olan bu anlaşma, Nintendo CEO’su Hiroshi Yamauchi tarafından feshedildi.

Nintendo ve Philips'in ürettiği konsol .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Hem de Sony’nin ‘Bütün dünya duysun, biz Nintendo ile konsol üretiyoruz’ diye açıklama yaptığı günden bir gün sonra. Sony tarafında büyük bir şok etkisi yaratan bu durumun en büyük sebebi, Sony’nin konsollar üzerinde tam kontrol hakkına sahip olmasıydı.

Nintendo tarafından atılan bu kazığın başka bir boyutu daha vardı. Firma, CES Fuarı’nda ‘Biz Sony ile olan sözleşmemizi feshettik. Onun baş düşmanı, bir diğer CD üreticisi Philips ile çalışacağız’ açıklamasını yaptı.  

Tüm bu olanlar Sony’nin konsol üretme konusunda tereddüde düşmesine sebep oldu.

ken

Fakat Ken Kutaragi, projesine çok güveniyordu ve hala şirketin 3 boyutlu görüntü sunan konsollar yapabileceğine inanıyordu. Şirket buraya uzun bir yoldan gelmiş ve daha uzun bir yolu vardı.

Ken, yaptığı konuşmayla şirket yetkililerini ikna etti ve sonunda oyun konsolu projesinin devam etmesini sağladı.

Sony, çalışmalarını yürütüyordu. Fakat Nintendo, yoluna bir taş daha koydu.