USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Pilotun Hatasıyla 155 Kişinin Öldüğü Isparta Uçak Kazası

Takvimler 19 Eylül 1976’yı gösterdiğinde gece saat 23:00 sularında Karatepe’ye çarparak infilak eden Türk Hava Yolları’na ait Boeing 727 2F2 model uçak, Türkiye sınırları içerisinde gerçekleşmiş en büyük uçak kazalarından biri olarak biliniyor. Bu kazada 8’i personel olm

Pilotun Hatasıyla 155 Kişinin Öldüğü Isparta Uçak Kazası
14-04-2024 15:28
Google News

TC-JBH4 ÖZETİ| kuyruk numaralı “Antalya” ismindeki bu Türk uçağının gerçekleştirdiği kaza, birçok insanın hafızasından silinemeyecek travmalara neden oldu. Yakıt kokusuna karışmış yanan insan eti kokusu kolay kolay da şahitlerin burnunun ucundan gidecek gibi değil.

Uçağın havada patlamasıyla Isparta’nın gece vakti birdenbire aydınlanması herhalde yalnızca filmlerde olabilecek bir şey gibi geliyor. Ama nedeninin hâlâ tam olarak bilinmediği uçak kazasında bu olay yaşandı.

Olayın en başına gidip görgü tanıklarının anlattıklarına bakılıra uçuş ekibinin müthiş bir hatası var.

ısparta uçak kazası

Uçağın kaptanı Celal Topçuoğlu’dur. Korhan Akşit adında kulede çalışan bir görevli, o gece nöbeti olmasından dolayı havaalanında bulunuyor. Kaptan Topçuoğlu, kendisini Antalya’ya gitmeye davet ederek kokpite yönlendirirken, kokpitte davetsiz bir misafir olduğu anlaşılıyor. O da Yeşilköy Dış Hatlar’da görevli bir gümrük muayene memurudur. Gümrüklü yolcularda yığılma olduğundan dolayı kendisinin acil olarak Antalya’ya bu uçakla uçması gerektiğini söyler.

Uçağın kalkış müsaadesini veren Korhan Akşit, uçağa binmez. Olacaklardan habersiz kaptan ile son görüşmesi olmuştur o da.

Bir de uçağı Antalya’da teslim alacak görevsiz pas ekip vardı uçakta.

ısparta uçak kazası

Ekipteki kaptanlar ve uçuş mühendisi, Kaptan Topçuoğlu’nun arkadaşlarıydı. Kaptan bir süre sonra idareyi ikinci kaptan Sacit Soğangöz’e bırakıp arkadaşlarının yanına, arka tarafa geçiyor. İşte ipin ucu da tam bu esnada kopuyor.

Yerel saat 23.11’i gösterdiğinde henüz kalkışın 26. dakikasında Kaptan Soğangöz, garip bir şekilde Antalya kule ile temasa geçerek pist ışıklarını gördüğünü rapor ediyor ve yaklaşma talebinde bulunuyor. Ama uçak hala Isparta semalarında.

Kulenin “nereye alçalıyorsunuz? Daha vaktiniz var, sizi radarda bile göremiyoruz!” demesine rağmen kaptan, izin olmadan alçalmaya devam ediyor.