USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Paganizm Nedir, Neye İnanır?

Paganizm, Hristiyanlık Avrupa'ya hâkim olmadan öncesinde var olan en eski inançtır. Zaman içerisinde değişmiş olsa da özünü koruyarak bazı topluluklarda hâlâ varlığını sürdürüyor. Belli başlı öğretilere ve festival tadında ritüellere sahip pagan kültürünü tarihî kö

Paganizm Nedir, Neye İnanır?
24-02-2024 10:22
Google News

Nesiller ÖZETİ| boyunca aktarılan Avrupa kültüründeki masallara ya da hikâyelere hiç dikkat ettiniz mi? Oradaki mitolojik karakterler pagan kültürünün bir eseri diyebiliriz. Neden derseniz, cevabı çok açık. Paganizm, tek tanrılı inançların yayılmaya başlamasından çok daha önce Avrupa'da hatta daha uzak yerlerde bile hâkim olan bir inançtı. 

Avrupalılar ile paganlar arasındaki ilişki karmaşıktı. Tek tanrılı inanç ile çok tanrılı inançlar çatışmaya başladığında hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Pagan kültürü mitolojik özellikleriyle masallarda kaldı. Gelin, hep beraber bu ilginç kültürü inceleyelim.

Paganizm kelimesi, kökeni ve tarihiyle çok eskilere dayanıyor.

Paganizm tasviri

MS 1. yüzyılda Hristiyanlık ortaya çıktığı ve yayılmaya başladığı zaman, Roma İmparatorluğu'nda çok tanrılı inançlar vardı. Hristiyanlıkta tek tanrı olduğuna inanılırken, birden fazla tanrının olduğuna inananlar ile anlaşmaları oldukça zordu. Hristiyanlığa mensup insanlar ise bu çok tanrılı inanca sahip toplulukları ''paganus'' olarak tanımlıyordu. Köylü ve taşralı anlamına gelen paganus kelimesinden türetilen "paganizm", Latince kökenli bir kelimedir. Aslında kelime anlamı itibarıyle Hristiyan olmayanları aşağılayıcı nitelikte. Zaten kullanılma amacı da buydu. 

Türkçede ise putperestliğin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Peki nedir bu putperestlik? Putperestlik kelimesinin özüne bakarsak, literatürde tam karşılığını ''idolatry'' olarak görürüz. Bu kelime Yunanca eidolon (put, idol) ve latreia (tapınma) kelimelerinden türemiştir. Yani anıt, kült imge vb. suretleri yaratıcı yerine koyup önünde ibadet etmektir diyebiliriz. İbadethaneleri veya yazılı belgeleri yok. İbadetler ruhlara atfederek ritüeller şekilde gerçekleştiriliyor.