USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Otopilot Nasıl Oluyor da Uçağı İstenilen Rotaya Götürüyor?

Uçuşun daha güvenli, verimli ve konforlu olmasını sağlayan otopilotun; koca bir uçağı nasıl bu kadar iyi bir şekilde yöneterek bir yerden bir yere götürebildiğini açıklıyoruz!

Otopilot Nasıl Oluyor da Uçağı İstenilen Rotaya Götürüyor?
24-05-2024 11:48
Google News

Uçuşu ÖZETİ| pilot müdahalesine gerek kalmadan belirlenen rota ve irtifada götürmeyi sağlayan otopilot, uçak seyahatlerinin çok daha verimli olmasının önünü açıyor.

Peki bir sistem nasıl oluyor da koskoca uçağı istenilen rotaya kusursuz bir şekilde götürebiliyor?

Otopilot sistemleri, birçok teknolojiyle donatılıyor.

otopilot

Uçağın konumunu sağlıklı bir şekilde saptamak için navigasyon sistemleri (GPS) kullanılıyor ve böylece uydular aracılığıyla alınan sinyaller ile konum tespiti yapılabiliyor. Ayrıca GPS sinyali azaldığında veya kaybolduğunda, ivmeölçer ile uçağın yönü ve hızı hesaplanıyor.

Navigasyon sistemlerinin yanı sıra pitot tüpleri ve statik port denilen cihazlar sayesinde hava hızı, tırmanma ve yükseklik miktarı gibi verilere ulaşılabiliyor.

Otopilot bilgisayarı ise tüm bu sensörlerden aldığı bilgileri işleyip uçağın rotasını hesaplıyor ve düzeltme gerektiği yerde bu düzeltmeleri yapıyor. Bu sırada aktüatör denilen cihazlar; uçağın dümenlerini, kanatçıklarını ve başka kontrol bölümlerini hareket ettirerek bilgisayarın komutlarını eyleme döküyor.

Otopilot kullanılan bir uçağın çalışması nasıl oluyor?