USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÖSYM’den üniversite sınavına girenlere kritik uyarı! 25 Temmuz’da sona erecek…

Haber 7 - ÖSYM üniversite yerleştirme işlemlerinde okul birincilerine ayrı bir kontenjan açıyor. Yapılan yeni duyuruda öğrencilerin eğitim öğretim bilgilerinin AİS’e aktarıldığı duyuruldu. Sistem üzerinde hatalı veya eksik bilgisi bulunan lise birincilerinin bilgilerini gü

ÖSYM’den üniversite sınavına girenlere kritik uyarı! 25 Temmuz’da sona erecek…
12-07-2022 14:58
Google News

2022 ÖZETİ| yılında 18-19 Haziran’da düzenlenen üniversite sınavına rekor bir katılım sağlandı. Yaklaşık 3.5 milyon aday AYT, TYT ve YDT oturumlarında ter döktü. Hayalindeki üniversiteye yerleşmek isteyen öğrenciler sınav sonuçlarının duyurulması ile tercih işlemlerine başlayacak. ÖSYM takvimine göre ise sınav sonuçları 20 Temmuz’da adaylar ile paylaşılacak. Yerleştirme işlemleri yaparken devlet üniversitelerinde okul (lise) birincilerine ek kontenjan açılıyor. Adayların bu kontenjanlardan yararlanabilmesi için bilgilerinin eksiksiz bir şekilde sistemde yer alması gerekiyor. Üniversite sınav sonuçlarının açıklandıktan sonra üniversitelerin kontenjanları duyurulacak. İşte ÖSYM tarafından yapılan o açıklamanın detayları…

ÖSYM Duyurdu: 25 Temmuz'a Kadar Düzeltme Yapılabilecek

ÖSYM'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada 2021-2022 eğitim öğretim yılında okul birinci olan ve YKS sınavlarına katılan öğrencilerin MEB e-Okul sisteminde eksik ve hatalı bilgilere karşı gerekli düzeltmelerin yapılması gerektiği hatırlatıldı. Öğrencilerin bilgileri YKS yerleştirme işlemlerinde kullanılmak üzere MEB e-Okul sistemi üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine  aktarıldı.

Öğrenciler 6-25 Temmuz tarihleri arasında AİS üzerinden bilgilerini kontrol ederek eksik ve hata olması durumunda e-Okuldan gerekli düzeltmeleri yapabilecekler. Bu süre sona erdikten sonra okul birinci bilgisinde düzeltme veya değişiklik yapılamayacak. Adayların bireysel olarak ortaöğretim kurumlarına doğrudan yapacakları talepler kabul edilmeyecek.

YKS Sonuçları Nereden Sorgulanır?

Üniversite sınavı sonuçları 20 Temmuz Çarşamba günü adayların erişimine açılacak. Sınav sonuçları ÖSYM AİS üzerinden veya mobil uygulama üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sorgulanabilir. Sınav sonuç ekranında adayların sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinden elde ettikleri sonuçlar, doğru-yanlış cevap sayıları ve sıralamaları yer alacak. Ayrıca adayların lise eğitimlerini içeren başarı puanı OBP'de sınav sonuç ekranında görüntülenebilecek.

Okul Birincilerine Yerleştirme İşlemlerinde Öncelik Veriliyor

Devlet üniversitelerin büyük bir bölümünde lise birincileri için ayrılmış özel bir kontenjan bulunmaktadır. Üniversitelerin açtığı bu kontenjanlara sadece lise birincisi adaylar kabul edilir. Okul birinciliği kontenjanından sadece mezun olunun ilk yıl faydalanabilmektedir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan genel kontenjana aktarılmaktadır. Okulundaki en yüksek başarı puanıyla mezun olan öğrenci okul birincisi olarak kabul edilir. 

YKS Tercih İşlemleri Ne Zaman Başlayacak?

ÖSYM'nin yayınladığı takvime göre YKS sonuçları 20 Temmuz tarihinde açıklanacak. Henüz tam olarak tercih takvimi belli olmasa da ÖSYM genellikle sonuçların ilan edilmesinin ardından 1 hafta içerisinde tercih işlemlerini başlatıyor. Öğrencilerin en fazla 24 tercih yapma hakkı bulunurken, önem sırasında göre tercihlerini sıralanmalıdır. Tercih işlemleri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle gerçekleştirilir.