USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Norveç Neden Zengin Bir Ülke?

Resmî adı Norveç Krallığı olan Norveç, 385.207 km²lik yüz ölçümüyle Avrupa'nın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden birisi. Doğal kaynakları için uyguladığı politikalar sayesinde tüm dünyaya örnek olması gereken Norveç neden zengin ve geçim kaynağı nedir sorularının

Norveç Neden Zengin Bir Ülke?
19-03-2024 17:13
Google News

''Refah ÖZETİ| seviyesi en yüksek, suç oranının en düşük olduğu ülke neresidir?'' diye sorsak herkesin aklına hiç şüphesiz Norveç gelecektir. Bu ülkenin bu sıfatlarla anılmasının temel nedeni ise ekonomisinin zenginliğidir. Norveç, dünyanın en güçlü ekonomilerine sahip ülkelerinden birisi.

Norveç yaklaşık olarak 5 milyon (2023) nüfusa ve 546,77 milyar dolar (2023) milli gelire sahip. Ayrıca 2023 yılında 99,266 dolarlık kişi başına düşen milli gelir ile dünyada 4. sırada yer alan bir ülke. Peki, Norveç neden bu kadar zengin, geçim kaynağı ne, Norveç'te ne üretiliyor? Gelin tarihinden başlayarak merak edilen bu soruların cevaplarını inceleyelim.

Norveç Krallığı'nın tarihine göz atalım

Norveç'in tarihi

''Vikinglerin ana vatanı neresidir?'' desek aklınıza direkt kuzey ülkeleri gelir değil mi? İşte bu ülkelerden birisi Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı. Aslında Norveç'te ilk insan izleri M.Ö. 10.000'li yıllara dayanıyor. Ülkenin asıl tarihi 8. ve 11. yüzyıllarda Vikingler'e ev sahipliği yapmış olmasıyla başlıyor. Hristiyanlığın Norveç'te yayılmasına kadar Vikingler bu topraklarda hüküm sürmüş. 

M.S. 9. yüzyılda ise Norveç topraklarında irili ufaklı krallıklar oluşmaya başlamış. Norveç’in ilk kralı olan I. Harald, dağınık hâlde bulunan bu krallıkları tek çatı altında toplamayı başarmış. Norveç Krallığı 1397 yılından sonra İsveç ve Danimarka ile birleşmiş. 15. yüzyıla gelindiğinde ise bu ülkeler Avrupa'nın en önemli gücünü yani Kalmar Birliği'ni oluşturmuşlar. 

Daha sonra İsveç'in ayrılmasıyla Danimarka-Norveç iki ülke olarak birliği 1814 yılına kadar devam ettirmiş. Napolyon Savaşları sırasında Danimarka Fransa'nın yanında yer almış ancak Fransa savaşı kaybedince Kiel Antlaşması'nı imzalamış. Bu antlaşmayla Norveç, İsveç'in yönetimine bırakılmış. 

Norveç halkı İsveç yönetimini hiçbir zaman istememiş.

İkinci Dünya Savaşı'nda Norveç

Bağımsızlıklarını kazanmak için verdikleri mücadeleyi 7 Haziran 1905’te kazanmışlar ve İsveç böylece Norveç'in bağımsızlığını tanımış. 12 Kasım 1905 tarihinde ise bir oylama yapılmış ve ülkenin yönetimi monarşi olarak kabul edilmiş. II. Dünya Savaşı kapıya dayandığında Norveç tarafsız kalmayı tercih etmiş. Ancak İngiltere'ye olan desteğini de saklamamış.

1940 yılında Almanya'nın Norveç'i işgal etmesiyle Kral Haakon İngiltere'ye kaçmış 1945 yılına kadar burada kalmış. II. Dünya Savaşı bittiğinde ise Norveç, İngiltere ve ABD'nin desteğiyle ekonomik olarak çok güçlü bir yüzyıl geçirmiş. 

Peki Norveç zengin bir ülke hâline nasıl geldi?

Norveç Kronu

Norveç ekonomisinin büyümesini, Sanayi Devrimi zamanlarından başladığını söyleyebiliriz. Sanayi Devrimi'nden önce Norveç ekonomisi tarım ve balıkçılığa dayanıyordu. 19 .yüzyıla gelindiğinde ise artık Sanayi Devrimi etkisiyle Norveç'te tekstil fabrikaları kurulmaya başlandı. Sanayileşmeyle birlikte tahmin edebileceğiniz üzere özel mülkiyet, işçi hakları ve devletin tüm alanlara müdahale etmesi gibi problemler de ortaya çıkmış. 

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Norveç İşçi Partisi; gelir dağılımını dengelemek, ülkede yoksulluğu bitirmek, emeklilik düzenlemeleri ve sosyal hizmetlerden tüm Norveçliler'in faydalanması gibi konularda reformlar düzenlemiş. Yani ülkenin sermayesini kamu güveni içine almak amaçlanmış diyebiliriz. Bu politikaların geliştirilerek devam etmesi bugün Norveç'i dünyanın en güçlü ekonomilerine sahip ülkeler listesine taşıyor.