USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Nomofobi nedir, belirtileri nelerdir? Netlessfobi ve nomofobi tedavi edilebilir mi?

Hayatımızın her alanına erişen teknoloji, bilgiye ulaşmayı kolaylaştırırken kişinin ruhsal sağlığına olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Madde bağımlılığıyla eş değer görülen akıllı telefon bağımlılığı kişinin hayatını tehlikeye atıyor. İşte, nomofobi ve netlessfo

Nomofobi nedir, belirtileri nelerdir? Netlessfobi ve nomofobi tedavi edilebilir mi?
05-09-2023 14:37
Google News

Devamlı ÖZETİ| çevrimiçi kalma isteği, ulaşabilir olma durumu bu rahatsızlığa sahip insanlarda görülen etkilerden. Kişi, akıllı telefonunda ayrı kalamayıp, telefonu kapandığında veyahut şarjı bittiğinde huzursuz hissetmeye başlıyor. Sizler de gece yatağa telefonunuzla giriyor ve sabah uyanınca ilk iş telefona bakıyorsanız bu rahatsızlıkla yavaştan tanışmaya başlamış olabilirsiniz. Netlessfobi ve nomofobi rahatsızlığını ilk defa duyuyorsanız veya bilmedikleriniz varsa haberimizi okumaya devam edebilirsiniz…

NOMOFOBİ NEDİR?

Nomofobi, günümüzün teknoloji çağında karşılaştığımız önemli bir bağımlılık türünü temsil ediyor. Bu korku, akıllı telefonlarımızın olmadığı anlarda ortaya çıkan endişe ve gerginlik duygularının ötesine geçiyor. Her gün akıllı telefonlarımızı kontrol etmek, bildirimleri takip etmek ve mesajlara hızlıca cevap vermek artık rutin bir davranış haline geldi.

Ancak nomofobik bireyler için, bu cihazlar sadece iletişim araçları değil, aynı zamanda yaşamlarının merkezine yerleşmiş önemli birer nesne haline gelmiştir. Akıllı telefonlarından ayrı kaldıklarında, bir parçasını kaybetmiş gibi hissederler ve bu durum panik ataklara neden olabilir.

Nomofobi, teknolojiye aşırı bağımlılığın ve bu cihazların hayatımızın her alanına nüfuz etmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu, düşünmeye değer bir durum ve teknoloji ile ilişkimizi yeniden gözden geçirmemiz gereken bir çağın yansımasıdır.

NOMOFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sabah uyanır uyanmaz, ilk işiniz mesajlara, bildirimlere ve sosyal medya uygulamalarına göz atmak ise,

Akıllı telefonunuzun olmadığı anlarda endişe ve yoksunluk hissi yaşıyorsanız,

Gün içinde sürekli olarak akıllı telefonunuzla meşgul oluyor ve gerçek dünyadan kopuyorsanız,

Yüz yüze geldiğiniz her an, telefonunuzun ekranına yönelme dürtüsü hissediyorsanız,

Sanal aktiviteleri gerçek sosyal etkileşimlere tercih ediyorsanız,

 

Akıllı telefonunuzu asla kapatmamaya özen gösteriyorsanız,

Takıntılı bir şekilde telefonunuzu sürekli kontrol ediyorsanız,

Telefonunuz, yatağınızın yanında, yastığınızın altında veya elinizin altında bulunabilecek bir yakınlıkta ise,

Uykusuzluk gibi uyku problemleri yaşıyorsanız,

İş, okul veya aile hayatınızdaki sorumluluklarda teknoloji kaynaklı aksaklıklar baş göstermeye başladıysa,

Dikkatiniz her zaman akıllı cihazlar nedeniyle dağınıksa ve konsantrasyonunuzu kaybediyorsanız,

Bu belirtiler, nomofobiye işaret ediyor olabilir ve teknoloji bağımlılığınızı gözden geçirmeniz gerekebilir.

NETLESSFOBİ NEDİR?

Netlessfobi, yani internet bağımlılığı da nomofobi gibi çağımızın dijital bağımlılık türlerinin içerisinde yer almaktadır.Bu bağımlılık, internet bağımlılığının patolojik boyutunda olmayabilir, ancak bireylerin internetsiz ortamlarda yaşadığı anormal bir sıkıntı ve rahatsızlık hali olarak tanımlanır.

Netlessfobi'da, sürekli olarak internete ve çevrimiçi olma arayışı vardır. Fiziksel dünyada gerçekleştirilebilecek her şeyin sanal dünyadaki alternatifini tercih etme eğilimindedirler. Bu aşırı teknoloji bağımlılığı, zamanla sorunlu kullanım alışkanlıklarına yol açabilir ve netlessfobinin kapısını aralamış olabilir.

NETLESSFOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birden fazla internet bağlantılı cihazı aynı anda kullanma eğilimindeyseniz,

Günde 20'den fazla paylaşım yapma düşüncesi sizi sürekli meşgul ediyorsa,

Bir yere gitmeyi planladığınızda ilk sorduğunuz şey, o yerde internet bağlantısının olup olmadığıysa,

Günde 10 saatten fazla çevrimiçi olma alışkanlığınız varsa,

İnternetin olmadığı bir ortamda rahat duramıyor ve yaşamın durduğu hissine kapılıyorsanız,

İnternet olmadığında hayatı kaçırdığınızı düşünüyorsanız,

İnternet olmadan 1 saatten fazla zaman geçiremiyor ve yoksunluk hissi yaşıyorsanız,

Bu belirtileri taşıyorsanız, netlessfobiye işaret ediyor olabilirsiniz ve dijital bağımlılığı kontrol etmek için adımlar atmaya değer düşünebilirsiniz.

NOMOFOBİ VE NETLESSFOBİ RAHATSIZLIKLARININ TEDAVİSİ

İnternet çağının getirdiği bu özel hastalıklardan korunmak ve daha sağlıklı bir dijital yaşam sürdürebilmek için şu adımları atabiliriz:

Farkındalık ve Kabul: Öncelikle bu sorunların varlığını kabul etmeli ve kendi dijital alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz.

Dengeli Kullanım: Akıllı teknolojik cihazları akıllıca ve dengeli bir şekilde kullanmalıyız. Gereksiz kullanım alışkanlıklarını sıkı bir denetim altına almalıyız.

Kullanım Sürelerini Azaltma: Kullanım sürelerini azaltmak, gerektiğinde belirli bir süre boyunca tamamen teknolojiden uzak kalmayı düşünmek, bağımlılığı azaltmak için etkili yöntemler olabilir.

Gerçek Dünya Deneyimi: Sanal dünyanın ötesinde, gerçek hayatta deneyimler yaşamalıyız. Duygularımızı, ilişkilerimizi ve sorumluluklarımızı gerçek dünyada deneyimleyerek daha dengeli bir yaşam kurabiliriz.

Bilinçli Kullanım: Teknolojik cihazları kullanırken nasıl etkilediğimizi objektif bir şekilde değerlendirmeliyiz. Teknolojiyi amaçlarımıza hizmet edecek şekilde kullanmalıyız, aksi halde sürüklendiğimiz bir dünya haline gelebilir.

Dijital Denge: İnternet ve sosyal medyanın bizi sürüklemesine izin vermeden, kendi denge ve amaçlarımızı korumalıyız. Bu, duygusal, sosyal ve iş hayatımızı daha sağlam bir temelde inşa etmemize yardımcı olabilir.

Unutmayalım ki teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurmak, bu dijital çağın gerekliliği haline gelmiştir. Bilinçli ve dengeli bir şekilde kullanarak, bu teknolojiyi hayatımızın bir parçası haline getirebiliriz, ancak aynı zamanda bağımlılığa ve dijital streslere karşı kendimizi koruyabiliriz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bir Damla Yılan Zehri Nasıl Bu Kadar Çabuk Öldürüyor?
Bir Damla Yılan Zehri Nasıl Bu Kadar Çabuk Öldürüyor?

Bir damla yılan zehri, kanımızı saniyeler içinde pıhtılaştırabilir. Dünya üzerinde tek bir ısırıkla bir insanı öldürebilecek 250'den fazla yılan türü bulunuyor. Peki yılan zehri nasıl bu kadar hızlı ve etkili bir şekilde öldürebiliyor?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu