USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Niktofobi (Karanlık Korkusu) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Birçoğumuz çocukluğumuzda karanlıktan korkmuşuzdur, bu normal olarak kabul ediliyor. Peki, yetişkin bir birey olmamıza rağmen hala karanlık ortamlarda rahatsız olup ışıksız ortamlarda uyuyamıyorsak bu niktofobimiz olduğu anlamına gelir mi? Bu sorunun cevabı evet, olabilir. Ne kada

Niktofobi (Karanlık Korkusu) Nedir, Belirtileri Nelerdir?
08-03-2023 23:15
Google News

Bir ÖZETİ| çok insan çocukluk döneminde karanlıktan korkup sonradan bu korkuyu yense de, bazı insanlar karanlıktan yetişkin birer birey olmalarına rağmen korkabiliyor. Bu durum ne kadar normal gelse de aslında bu kişilerde (niktofobi) yani karanlık korkusu bulunuyor.

Her ne kadar masum bi fobi gibi gözükse de aslında bu fobiye sahip olan kişiler için bu durum oldukça sıkıntılı durumlara yol açabiliyor. Yazımıza (niktofobi) karanlık korkusunun tam olarak ne olduğunu anlatarak başlayalım.

Geceleri kabusa çeviren niktofobi aslında nedir?

Niktofobi, kabus

Niktofobi, direkt olarak karanlıktan korkma, karanlık ortamlarda kaygılanma, karanlıkta tek başına kalamamak ve uyuyamak olarak basitçe tanımlanabilir. Fakat bu korku aşırı düzeydedir, belki çoğumuz karanlıktan ürkeriz, fakat niktofobiye sahip olan kişiler karanlıkta sesler duyabilir, ve aslında olmayan şeyler görebilir (bir askılığı canavara dönüştürmek gibi).

Niktofobisi bulunan kişiler, yeterli ışığın olmadığı her türlü bölgeden kaçınırlar. Güneş battıktan sonra içerde kalıp akşam vakti dışarıda daha az vakit harcarlar. Bunun yanı sıra niktofobi insomnia (uykusuzluk) hastalığının en büyük tetikçisi olarak biliniyor. Bu fobiye sahip kişiler için ışıksız bir ortamda uyumak nerdeyse imkansız diyebiliriz.

Niktofobinin sebepleri neler olabilir?

Travmatik olaylarGenetik faktörlerUzun süreli yaşanan stresÇevresel faktörlerİnsan evrimi

Evet, insan evriminin bile niktofobiyle bir bağlantısı olduğu söylenebilir. Aslında bu maddeler sadece niktofobinin değil çoğu fobinin oluşma sebebi olarak örnek gösterilebilir.

Peki karanlık korkusunun belirtileri nelerdir?

Kuru ağız ve yutkunurken zorlanmakAşırı terlemekKorkunç şeyler düşünmek ve kaygılanmakArtan kalp hızıKaranlığı düşünürken gelen mide bulantısı, kusma

Bunlar oldukça ciddi rahatsızlıklar, ve eğer bu belirtilerden birkaçını aynı anda yaşıyorsanız niktofobiniz olabilir ve derhal sağlık kuruluşlarına, doktorlara başvurmanız öneriliyor, çünkü bu fobi ilerleyebilip tedavisi imkansız hale gelebiliyor.

Niktofobinin ortaya çıkışının atalarımızla bile bağlantısı olabilir

Karanlıkta duran adam

Çoğu insan bu fobinin sebebini, teknolojik aletler ve izlenilen korku filmlerine bağlıyor ama bazı araştırmalara göre karanlık korkusunun oluşması atalarımıza kadar gidiyor. 

Yıllar yıllar önce atalarımız açık hava da yaşarken yırtıcı ve gece avlanan hayvanların ortalıkta çok dolaşması sebebiyle hayatta kalmak için karanlıkta uyanık olmaları gerekiyordu, bu sebepten dolayı bu fobinin ortaya çıktığı düşünülüyor.

Niktofobi atakları nasıl olur?