USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Nesli Tükenmiş Dodo Kuşunun Hikâyesi ve Özellikleri - Webtekno

Nesli tükenmiş sayısız hayvan türü arasında dodo kuşunun hikâyesinin ayrı bir yeri var çünkü milyonlarca yıl önce okyanusun ortasındaki bir adaya gelen bu kuşlar, hiçbir tehlike olmadan evrimleştikleri için insanlarla ve diğer vahşi hayvanlarla tanıştıktan kısa bir süre so

Nesli Tükenmiş Dodo Kuşunun Hikâyesi ve Özellikleri - Webtekno
16-11-2023 12:22
Google News

Doğanın ÖZETİ| kuralı bellidir, güçlü olan hayatta kalır. Peki ya milyonlarca yıl boyunca etrafta hiçbir tehlike olmazsa ne olur? Maalesef sonuç büyük bir hüsran olur çünkü en küçük canlı bile etrafındaki avcılardan kendini koruyacak şekilde evrimleşmiştir; dodo kuşu hariç. Milyonlarca yıl önce okyanusun ortasındaki bir adaya gelen dodo kuşu o kadar rahat bir ortamda evrimleşti ki kendini koruyacak tek bir özelliği bile yoktu.

Uzun yıllar boyunca dodo kuşu tek boynuzlu at gibi bir efsane zannedildi. Gerçek olduğu ortaya çıktıktan sonra da aptal bir tür olarak görüldü. Bugün elimizdeki bulgulara bakacak olursak dodo kuşu aslında epey güçlü ve akıllı bir canlıydı ama yine de yok olmaktan kurtulamadı. Bugün yeniden canlandırılması ihtimali üzerine konuşulan dodo kuşu hikâyesine ve özelliklerine gelin yakından bakalım.

Dodo kuşu huzurlu yuvasına ilk kez milyonlarca yıl önce kavuştu:

dodo kuşu

Güvercingiller familyasına ait bir tür olan dodo kuşu, Hint Okyanusu’nda Madagaskar’ın yaklaşık 2 bin kilometre açığında yer alan Mascarene Adaları’ndaki Mauritius Adası’nda yaşıyordu. Volkanik bir ada olan Mauritius Adası, içinde yaşayan canlılar için tam anlamıyla bir cennetti.

Dodo kuşunun Mauritius Adası’na ne zaman geldiği ve dolayısıyla kökeni hakkındaki bilgiler pek net değil. Bazı kaynaklar 26 milyon yıl önce, bazı kaynaklar ise 8 milyon yıl önce dodo kuşunun atalarının Mauritius Adası’nı keşfettiği ve buraya yerleştiğini söylüyor. Her iki tarih de dodo kuşunun bildiğimiz anlamdaki evrimi için yeterli bir süre sunuyor.

Uçmaya gerek duymayan dodo kuşu sağlam bir koşucu oldu:

dodo kuşu

Dodo kuşunun evrimsel başlangıcını bilmediğimiz için ataları da tam olarak ne kadar iyi uçucuydu bilemiyoruz ancak okyanusun ortasındaki bir adaya gelebildiklerine göre yorulmadan binlerce kilometre uçabilen kuşlar olduklarını tahmin etmek zor değil. İyi de böyle güzel bir yer bulmuşken niye tekrar uçalım?

Mauritius Adası’nın inanılmaz bir ekosistemi vardı. Subtropikal ormanlarla kaplı olan bu ada hem güvenliydi hem de yiyecek ve su açısından son derece zengindi. Dodo kuşları da bu ekosisteme katkı sağlıyordu. Dodo ağacı olarak adlandırılan bir ağacın meyvelerini yiyor, tohumlarını dışkılarıyla adanın her yerine dağıtıyor ve böylece onun da çoğalmasını sağlıyorlardı. 

En yakın kara parçası binlerce kilometre uzaktayken elbette dodo kuşu bu güzelim cenneti bırakıp da oralara yeniden uçmak istemedi ve adaya yerleşti. Güçlü kanatları yerini güçlü bacaklara bıraktı. Böylece adanın dilediği her yerine gidebiliyor ve gönlünce beslenebiliyordu. Yani bildiğin büyük bir tavuğa benzemeye başlamıştı.

Dodo kuşu özellikleri düşündüğümüz kadar hantal olmadıklarını gösteriyor: