USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Neden Kontörlü Hatlardan Faturalı Hatlara Geçtik?

Cep telefonlarımız hayatımızın ayrılmaz bir parçasıyken tabii ki onları kullanabilmek için de hatta ihtiyacımız var. Eskiler daha iyi bilir ama bir dönemler herkes kontörlü hat kullanıyordu. Peki ne oldu da faturalı hatta geçiş yaptık?

Neden Kontörlü Hatlardan Faturalı Hatlara Geçtik?
03-04-2024 17:18
Google News

Teknolojinin ÖZETİ| evrim geçirdiği son yıllarda hayatımızda pek çok şey gibi hatlar da değişti. “Çaldır kapat, ben seni ararım.” döneminden bir anda özgürce konuşabildiğimiz döneme geldik. Ya da “Slm, nbr?” yazarken kendimizi bir anda destan yazarken bulduk.

Şimdilerde ise neredeyse sınırsız(!) internette dolaşma keyfi yaşatan faturalı hatlar, nasıl da bir anda vazgeçilmez hâle geldi dersiniz? Biraz eskiye inelim de hayatımızda neler değişmiş bakalım.

Cep telefonu ile aramızdaki süreç nasıl ilerledi?

kontörlü hat

Cep telefonuyla görüşme ve veri aktarımı gibi olanaklar sunan 2G teknolojisi, 1994’te Türkiye’de kullanılmaya başlandı. 1994 aynı zamanda Turkcell’in de faturasız hatlar ile hayatımıza girdiği yıl oldu. 2009’da 3G’ye, 2016’da da 4.5G’ye geçiş ile teknolojiyle daha içli dışlı olduk.

3G’ye geçiş ile de faturalı hatlar hayatımıza girmeye başladı. O dönemde var olan bütün GSM operatörleri farklı kampanyalar yapmaya başlamıştı. Vodafone aboneleri 1 GB’lık internet paketinden 30 liraya ya da 175 kontöre faydalanabiliyordu. 3 GB’lık internet paketi ise faturalı hat sahiplerine aylık 50 liraydı.

Döneminde faturalı hatlar daha avantajlı durumdaydı.

eskilerde telefon kullanımı

Tabii ki operatörler daha fazla müşteri çekmek için farklı kampanyalar düzenlemeye başlamıştı. Faturalı hatlar, faturasız hatlara göre farklı avantajlar sunuyordu. Yukarıda da görmüş olduğunuz gibi aylık ödenecek tutar, kullanılacak GB’a göre daha iyi durumdaydı.

Taahhüt karşılığında daha fazla müşteri çekmek için operatörler, taksitle telefon alma şansı da sunuyordu. E tabii o zamanlar bütün parayı telefona vermektense taksitle telefon almak hepimize daha mantıklı geliyordu. Dönemi bilmeyenler için söyleyelim, o zamanlar şimdiki gibi daha pahalıya denk gelmiyordu. Kaç kişi bu şekilde telefon sahibi oldu?

Faturalı hatların başka ne gibi avantajları var?