USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Naci Görür'den büyük İstanbul depremi çıkışı! Çok riskli bölgeleri açıkladı

Büyük İstanbul depremine ilişkin katıldığı televizyon programında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, riskli bölgeleri açıkladı.

Naci Görür'den büyük İstanbul depremi çıkışı! Çok riskli bölgeleri açıkladı
17-03-2024 13:13
Google News

CHP ÖZETİ| ve İYİ Parti'nin teklifini ilk kez açıkladı! Naci Görür'den dikkat çeken Murat Kurum sözleri

GALERİNİN DEVAMI <p>Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilimizi birden etkilerken, 50 binden fazla canımızı hayattan kopardı. Asrın felaketinin birinci yılında çalışmalar sürerken diğer yandan da olası Marmara depremine yönelik hazırlıklar devam ediyor.</p><p> </p><p><strong>NACİ GÖRÜR: İYİ PARTİ VE CHP BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI TEKLİF ETTİ</strong></p><p>Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TV100'de Candaş Tolga Işık'ın programına konuk oldu.</p><p>Bir yanda deprem meselesi diğer yanda da yerel seçim çalışmaları sürerken Görür, kendisine <a href=belediye başkan adaylığı teklif edildiğini söyledi.

"><p>Görür, çok teşekkür ederim beni onore ettiler" dedi.

"><p><strong>Candaş Tolga Işık'ın

"Kabul edip etmemek değil, benim yoluma, yöntemime, inancıma ters. Ben partiler dışı siyaset dışında olmalıyım ki beni AK Parti de dinlesin CHP de dinlesin, MHP'de dinlesin. Beni takip edenlerin önemli bir kısmı AK Partili, MHP'li. Yazıyorlar bana 'Hocam Allah senden razı olsun' diye. Ben bir partinin adamı olabilir miyim yani? Naci Görür olarak bir oyum var o ayrı. Ama biz bu deprem belasını bu ülkenin başından def edeceksek Türkiye Cumhuriyeti olarak, hükumetiyle, muhalefetiyle, siyaseti bu işin dışında bırakmamız gerekiyor."

"><p><strong>AK PARTİ İBB BAŞKAN ADAYI MURAT KURUM'DAN NACİ GÖRÜR'E DANIŞMANLIK TEKLİFİ</strong></p><p>Öte yandan Prof. Dr. Naci Görür, <a href=daha önce de Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Murat Kurum ile bir araya gelmişti.

"><p>Kurum'un, Naci Görür'ün bilgilerinden yararlanarak İstanbul'u deprem felaketinden kurtarmak <a href=istediği biliniyor.

"><p>Bu doğrultuda Naci Görür, Murat Kurum'un kendisine danışmanlık teklif ettiğini söyledi.</p><p>Kurum'un danışmanlık teklifine sıcak bakan Görür, ilgili gerekeni yapmazsak, hele ki Marmara Bölgesi deprem nedeniyle yıkılır, ekonomik açıdan çökerse, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı ve siyasi bağımsızlığı da tehdit altına girer. Omuz omuza, kol kola el birliği ile ülkemizi depreme hazırlamalıyız" dedi.

">

Prof. Dr. Naci Görür, CNN Türk'te ekranlarında olası İstanbul depremine ilişkin konuştu. 

6 Şubat depremlerinden çok daha fazla can kaybının yaşanabileceğini belirten Görür, "2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün, harita üzerinde onun yerini belirleyin ve ona paralel doğu-batı bir çizgi çizin, onun güneyinde kalan alanlar 1999 depreminde hissettiklerinden çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir." dedi.

İstanbul'un risk altında olan bölgelerini de açıklayan Görür'ün açıklaması ise şu şekilde;

"İSTANBUL'DA DOĞRU ŞEYLER YAPILDI AMA YETERLİ DEĞİL"

Şimdi bu konuyu mümkün olduğunca uygun yerlerde, uygun şekilde dile getirmeye çalışıyoruz. 1999 Gölcük Depremi olduktan sonra Marmara Denizi ve Marmara Bölgesi tehdit altına girdi. O zamandan beri Marmara'ya ve İstanbul'a, Marmara Bölgesi'ne dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Tabii insanlar yani insani duygularla elbette endişe edebilirler.

Yani İstanbul'da çok şeyler yapıldı doğru. Bunu belediyeler yaptı, hükümet yaptı belli ölçüde halk yaptı ama bu yapılanlar yeterli değil. Bir an önce İstanbul'u planlı programlı, devletiyle, belediyesiyle, vatandaşıyla, omuz omuza, kol kola gönül birliğiyle depreme hazırlamamız gerekli. Aksi halde çok üzüleceğiz demektir.

"ZAMAN İŞİNİ BİLMİYORUZ AMA..."

Şimdi kentsel dönüşüm denilince, deprem odaklı kentsel dönüşümden bahsetmek lazım. Bir kenti depreme hazırlamak demek sadece yapı stokuyla olmaz.  İstanbul'u depreme hazırlamak için önce yönetimi, halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, ekosistem, çevreyi ve ekonomiyi deprem dirençli yapacaksın. 

Bu zaman işini bilmiyoruz. Bu konuda yapılan yayınlar var. Son revize yayına göre de bilim dünyasının kabul ettiği yöntemleri uygulayarak ciddi bir dergide yayınlayarak diyorlar ki; Marmara Bölgesi'nde her an olmak kaydıyla, 1999'dan itibaren her an olmak kaydıyla önümüzdeki 30 yıl içinde, olma olasılığı yüzde 47. Bu çok yüksek bir şey. 30 yıl içinde dediklerine göre, biz 24. yıl içerisindeyiz, dolayısıyla zararın neresinden dönülürse kardır. Bir insanımız bile hayatını kaybetmesi bizim için önemlidir.

İSTANBUL'DA RİSK ALTINDA OLAN BÖLGELER

6 Şubat 2023 depremlerinin 11 ilde bizim gördüğümüz can kaybından, mal kaybından çok daha fazlasını İstanbul depreminde kaybederiz.. 

2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün, harita üzerinde onun yerini belirleyin ve ona paralel doğu-batı bir çizgi çizin, onun güneyinde kalan alanlar 1999 depreminde hissettiklerinden çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir. Kuzeyinde kalan alanlar da daha az hissedeceklerdir. Bu çizgi bir anlamda hasar durumunu yansıtıyor olabilir. 

Ve yine daha özelleştirirsek; Avrupa Yakası'nda zemin Anadolu Yakası'na oranla daha kötü olduğundan Avrupa Yakası daha fazla hasar görecektir. Asya Yakası göreceli daha az hasar görecektir. Özellikle her iki yakada da kıyıya yakın yerler, doldu alanları, kötü zemin yerleri, vadiler diğer yerlere oranla daha fazla hasar göreceklerdir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Avustralya'da Neden Atatürk'ün Adını Taşıyan Bir Boğaz Var?
Avustralya'da Neden Atatürk'ün Adını Taşıyan Bir Boğaz Var?

Yüzyıllar boyunca dünya tarihine adını duyuran Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, sadece Türkiye'nin değil; dünyanın dört bir yanındaki insanların da hayranlık duyduğu bir figür.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu