USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Myers-Briggs Kişilik Testi, Aslında Neden Tam Bir Saçmalık? - Webtekno

INFP, ENFP-T, ISTP... Bu harf dizilimleri Myers-Briggs Kişilik Testi'nde çıkan sonuçlara göre kişiliğimizi tanımlayan dizilimler. Peki bu kadar popüler olan bu kişilik testi, neden bir saçmalıktan ibaret?

Myers-Briggs Kişilik Testi, Aslında Neden Tam Bir Saçmalık? - Webtekno
12-11-2023 15:13
Google News

Dünya ÖZETİ| üzerinde yaşayan sekiz milyara yakın insan, farklı parmak izlerine sahip olduğu kadar farklı kişiliklere de sahip. İnsanların elbette ortak özellikleriyle karşılaşmamız mümkün, ancak hiçbir insanın birbirine aynı oranda benzediğini söyleyemeyiz. Örneğin çift yumurta ikizlerinin bile ortak özelliklerinin olmasına rağmen birbirlerinden epey farklı kişilik özelliklerine sahip olması gibi.

Pek çok insan, karakterini tanımaya çalışmak ve kendisini başkasının gözünden görmek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu yöntemlerden biri ise Myers-Briggs'in oluşturduğu MBTI (Myers–Briggs Type Indicator) isimli kişilik testi. Her yıl yaklaşık 2 milyon insanın çözdüğü bu testin aslında neden anlamsız olduğunu ele alacağız.

Öncelikle MBTI'nin tam olarak ne olduğuna bakalım.

MBTI Myers-Briggs kişilik testi, 16 kişilik testi, kişilik envanteri

MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) isimli testin ücretli versiyonu yaklaşık olarak 100 sorudan oluşuyor ve bu sorular "Düzenli olarak yeni arkadaşlar edinirsiniz.", "Çok fazla baskı altında bile genellikle sakin kalırsınız." ve "Küçük bir hata bile genel yeteneklerinizden ve bilginizden şüphe etmenize neden olabilir." gibi yargılardan oluşuyor. Sorulara "Tamamen katılıyorum." ve "Hiç katılmıyorum." arasında cevaplar veriyorsunuz. Testin sonunda ise 16 kişilikten hangisi olduğunuzu öğreniyorsunuz.

Tabii bu testin ücretsiz versiyonuna internette kolaylıkla erişilebiliyor. Yaklaşık 30 sorudan oluşan bu test ile hangi kişiliğe sahip olduğunuzu öğreniyorsunuz. Ücretli versiyonunda ise sonuçlar daha ayrıntılı oluyor ve ek bilgiler sunuluyor. Ücretsiz versiyona buradan ulaşabilirsiniz.

16personalities.com'un güncel verilerine göre bu test, günde 778 binden fazla çözülüyor ve şimdiye kadar 961 milyondan fazla kez insanlar hangi kişiliğe sahip olduğunu öğrendi. Hatta Türkiye'de 7 milyondan fazla kez bu test çözülmüş!

Bu kişilik testinin oluşturulma hikâyesi de bir hayli ilginç.

16personalities, MBTI kişilik testi

1940 yılının başlarında Katharine Cook Briggs ve Isabel Briggs Myers isimli anne ve kız, iş gücüne katılan kadınların kendi kişiliklerine en uygun işi bulmaları için bu testi oluşturuyorlar. Testin sonunda elde edilen kişilikleri oluşturmak için İsviçreli psikiyatrist ve psikanalist Carl Jung'un teorilerinden yararlanıyor. 

Carl Jung, 1921 yılında "Psychological Types" (Psikolojik Tipler) isimli bir kitap yayımlıyor. Bu kitaba göre insanlar esas olarak iki gruba ayrılıyor: Algılayıcılar ve Yargılayıcılar.

Algılayıcılar hisleriyle adım atmaya meyilli olanlar ve sezgisel hareket edenler olarak ikiye ayrılabilirken, yargılayıcılar ise düşünenler ve hissedenler olarak kategorize ediliyor. Bunun sonucunda ise dört kişilik elde ediyoruz. Ancak bu dört kişilik ise içe dönük ve dışa dönük olarak ele alınabiliyor. 

MBTI testi sonucunda çıkan kişilikler, birkaç harfin dizilimi şeklinde oluşuyor.