USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Molly Rankin: 'Hâlâ cenneti arıyoruz'

Hem geçmişe tutunan hem zamanın ruhunu yakalayan hem de yeni bir ses gibi yankılanan Alvvays’in solisti ve söz yazarı Molly Rankin Cumhuriyet Pazar’a konuştu.

Molly Rankin: 'Hâlâ cenneti arıyoruz'
16-10-2022 13:32
Google News

Dünyanın ÖZETİ| farklı yerlerindeki kimi müzikseverler uzun süredir bugünleri bekliyordu. Zamanının en sofistike kadın söz yazarlarıarasında gösterilen Molly Rankin ve ilk iki albümüyle, indiemüzik camiasında büyük ses getiren Kanadalı “dream pop”grubu Alvvays beş yıllık suskunluğun ardından geri döndü.

Rankin ile hem bu beş yılı hem de bir hafta önce PIAS etiketiylepiyasaya çıkan yeni albümleri Blue Rev’i konuştuk.

- Alvvays'idüşündüğümde, tüm keyifli armoniler, akılda kalıcı ve güçlüsözlerin yoğun duygularla karıştığı -ama hâlâ hüzün yerineneşe veren - bir “pop müzik” cennetinde gibi hissediyorum. İlkiki albümünüzde her şey olağanüstü biçimde dengeliydi. BlueRev'de bu denge devam edecek mi yoksa beş yıl sonra yeni bir ruhdurumu ile mi geliyorsunuz?

Müziğimizitanımlamak için ne de güzel bir yol. Pop müzikte hâlâ cennetiarıyoruz. Ne rastlantı. Albümü kaydederken içinde “cennet”(heaven) geçen şarkılardan bir çalma listesi hazırlamıştık.Psychedelic Furs ve Talking Heads’in Heaven’ı, The Chills'tenHeavenly Pop Hit, Cure’dan Just Like Heaven ve Belinda Carlisle’tanHeaven is a Place on Earth gibi şarkılar vardı.

- Yeni bir ruhdurumu hakkında konuşmak istedim çünkü aradan geçen beş yıldagrup zor zamanlar geçirdi. Bildiğim kadarıyla plaklarınızçalındı, bir sel gereçlerinizi mahvetti ve pandemi... Şimdi de“Ben biraz hafifliğe hazırım” diyorsunuz. Olumsuz havayıdağıtmak istediğiniz için mi?

Baştaki niyet,nadiren amaçlanan biçimde sonuçlanır, ancak bir pusulaya sahipolmak da yararlıdır. Örneğin, genelde “Teenage Fanclub” veya“Abba” gibi görünmeye çalışıyoruz ve sonunda tamamen bunundışına çıkıyoruz -ayı hedefliyoruz, bir asteroide çarpıyoruzve parlak bir uzay kayasına hayran kalıyoruz-. Belki de istemedenşarkıları daha vahşi yönlere yönlendirdik.

Çünkü aslındakendimiz vahşi doğadaydık ve ormanda etrafımızdaki kolektifvarlığı hissedebiliyorduk. Sonuç olarak yeni şarkılarımızınçoğu, “mağaradan çıkan güneş körlüğü” kalitesinde.Umarım kayıtlarımız, bize yardım ettikleri kadar bazıinsanların normale yakın duruma geri dönmesine de yardımcı olur.Demo kaydedicimi ve Al'in dizüstü bilgisayarını kaybetmek içkarartıcıydı. Ancak bazı büyük işadamları dışında tümdünya zor zamanlar geçirdi. Yakın arkadaşlarımız ve birbirimizesahip olduğumuz için çok şanslıyız.

- Albümün çıkışşarkısı “Pharmacist’i” ilk dinlediğimde, "Muhtemelenküçüklükten kalma bir kasaba anısı" diye düşündüm.Sonradan, şarkının Kerri MacLellan ile büyüdüğünüz CapeBreton'daki gençlik anılarınızdan olduğunu öğrendik. Ozamanları düşünmek ve bir şarkı çıkarmak rahatlatıcı mıydı?

Geçen gece, beşyıl önce taradığım ve sonra unuttuğum bazı ev videolarıbuldum. Beni ve Kerri'yi köpeklerimiz Jack ve Chance ilekoşuştururken gösteren bir sürü görüntü vardı. Onunlaormanda dolaşmayı çok severdim ve Kerri hâlâ benim en iyiarkadaşım olduğu için minnettarım, bu yüzden o günleridüşünmeyi seviyorum, ancak Pharmacist’in dünyası, biraz dahasonraısna, geç ergenlik karmaşaları ve ürkütücülüklerihakkında düşündüğüm zamanlara denk geliyor. O şarkıdataşralı bir zen yer alıyor, bir tür yüce gönüllü bir kabul vebarış da diyebiliriz.

- Blue Rev’dekişarkılar, grubun Blue Rev için enstrümanların seslerini öncekialbümlere göre daha fazla açtığını gösteriyor.

Sanırım biraz dahagürültülü olduğumuz doğru ama her zaman fuzz pedallar ve yırtıkhoparlörlerle uğraşıyorduk zaten. Vokalleri, enstrümanlarla aynıodada canlı takip ettiğimiz için Blue Rev'de kesinlikle daha fazlaakışkanlık ve tekrar tekrar kaydedip kalibre edilmemiş teypmakinelerine attığımız için daha fazla cızırtı da var. AyrıcaShawn Everett bir distorsiyon bağımlısı, bu yüzden iğneyi birazdaha kırmızıya doğru itmiş de olabilir.

- Dünyanın dörtbir yanındaki insanlara, özellikle de gençlerin duygularınadokunduğunuzu düşünüyor musunuz?

Ben tam bir keşişim,şöhretimiz hakkında gerçekten bir fikrim yok. Bence en iyiihtimalle kült bir hayran kitlemiz var. Geleneksel radyo veyalistelerde başarılı olduğumuzu düşünmüyorum ama bunlar ennitelikli ölçümler değil.

Dünyanın farklı köşelerindeşaşırtıcı deneyimler yaşadık, Lima'da (Peru) çocuklarınhavaalanında peşimizden koşturması gibi. Jakarta'daki şovumuzoldukça dokunaklıydı: Çoğu burka giymiş kızlardan oluşan 10bin kişi, bize “Party Police”i söylerken eşlik etti. Diğerkültürlerde insanlar olabildiğince yüksek sesle şarkı söylemeyiseverken Batı’da insanlar bu konuda oldukça kapalı. Birlikteşarkı söylemek çok keyifli, ne zaman denk gelsem gözlerimi birazsulandırıyor.

- Türkhayranlarınıza “N’aber” demek ister misiniz?

Ne haber Türkler?Ha ha ha! Umarım becermişimdir.

- Yakın zamandaİstanbul'da konser verme şansınız var mı?

Onur duyarız.

YA ZAMANIMIZTAMAMEN ÇÖPSE?

- Alvvays'te herzaman nostaljik bir yön de var. Aynı zamanda, gruptan zamanınötesinde hissettiren bir ses de yankılanıyor.

“Nostaljik”özellikle edebiyat çevrelerinde aşağılayıcı bir kelime gibigörünüyor ama neyse ki pop müzik, düşük sanat! İyi sanatınneden kendi zamanının bir ürünü olması gerektiğini hiçanlamadım. Ya zamanımız tamamen çöpse? Seksenlerin çoğu birşekilde dirilişçiydi. Velvet Underground’un (60’lı yıllardakikayıtlarından oluşan) VU albümü 1985'te çıktığında farkedilmeye hazırdı. Özellikle Johnny Marr (The Smiths) gibi adamlararasında. Elbette oraya asla geri dönemeyeceksiniz ama en azındanbaşka bir yere varacaksınız.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Midemiz Neden Guruldar? Sebebi Sadece Açlık Değil!
Midemiz Neden Guruldar? Sebebi Sadece Açlık Değil!

Günün tam ortasında midenize guruldamaya başladı ve bunu sizi geçtik çevrenizdeki herkes de duydu. O anda yüzde oluşan hafif tebessümlerin sebebi olan mide guruldamasının “Acıktım.” demek istediğini biliyoruz ancak nasıl oluyor bu?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu