USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Markalar İnternette Konuşulmak İçin Bilerek Sorun Çıkartıyor - Webtekno

Bir marka için en önemli şeylerden biri de "bilinirlik". Haliyle bunu sağlamak için epey göz önünde olmak gerek. Bazen markalar göz önünde olma işini bir adım öteye taşıyarak, kendilerini cüretkâr denebilecek tartışmalı durumlar içinde bırakabiliyorlar.

Markalar İnternette Konuşulmak İçin Bilerek Sorun Çıkartıyor - Webtekno
09-06-2023 19:32
Google News

Bir ÖZETİ| düşünelim; özellikle internet ortamında bir marka hakkında konuştuğumuzda, bu genellikle övgü temalı mı, yoksa eleştiri temalı mı oluyor? Oranlara bakıldığında, tüketicilerin çoğunluğunun olumsuz yorumlar yapmak üzere internet ortamında markalar ile ilgili konuştuğu görülüyor.

Tabii şeytana pabucunu ters giydirecek bazı markalar bu olumsuz durumdan nasıl olumlu bir sonuç elde edeceklerini çözmüş. Markalar, bilinçli olarak internette tartışma yaratacak aktivitelerde bulunuyor. Amaç ise insanların marka ile ilgili konuşmasını sağlamak. Bu stratejiye tartışmalı pazarlama adı veriliyor.

Tartışma yaratmak için belirli bir grubu rahatsız edecek aktivitelerde bulunuyorlar.

Roland mcdonald

Reklamın iyisi kötüsü olmaz diyerek bu stratejiyi kullanan markalar, belirli bir grubun tepkisini çekmek amacıyla bilinçli olarak bazı kişileri gücendirecek ya da rahatsız edecek davranışlarda bulunuyorlar.

Yaptıkları rahatsız edici davranışlar ile insanları konu hakkında özellikle internette ve çevrelerinde konuşmak için teşvik etmeyi amaçlayan markalar bu stratejiyi kullanarak marka adlarının duyulmasını sağlamak amacı ile kullanıyor.

Amaç, kişiler üzerinde bir nevi şok etkisi yaratmak!

mcdonalds

Bazen bir reklam kampanyasında belirli bir konuyu ele alış şekilleri ile, bazen problemli bir ürün çıkartarak, bazen de sosyal medya platformlarında yaptıkları paylaşımlar ile şok etkisi yaratan markalar kişilerin tepkisini çekerek aslında oldukça olumsuz görünen bu durumları kendi lehlerinde kullanıyorlar.

Örneğin, The Last of Us ilk olarak ciddi problemlerle çıksa da kısa süre içinde oyundaki problemler çözülmüştü.

last of us

The Last of Us ilk çıktığında oyuncular, optimizasyon sorunları, oyunun rastgele çökmesi, takılması ve daha birçok problemden şikayetçilerdi. Öyle ki, oyun ilk çıktığında Steam mağazasındaki incelemelerden %67’si olumsuzdu.

Star Wars Jedi: Survivor, Redfall, The Callisto Protocol ve Sons of the Forest gibi oyunlar da The Last of Us gibi ciddi sorunlarla çıkmış ve bu oyunlarda da kısa sürede sorunlar giderilmişti.

Oyunun problemli olması oyundaki sorunlara büyük tepki gösteren oyuncuların internette bu sorunlara tepki gösterip tartışmasını sağladı. Çok kısa bir süre içinde sorunlar giderilip oyuncuların talepleri karşılandı ve sonuca bakıldığında yaşanan bu sıkıntılı durum aslında oyunların adının duyulmasına sebep oldu.

Olumsuz da olsa insanların marka ile ilgili etkileşimde bulunması markaların oldukça işine geliyor.