USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Marilyn Monroe'nun gizemli ölümü

Yapımcı-yönetmen Emma Coopor, The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes adlı belgeselinde 60 yıl önce yaşamını yitiren Marilyn Monroe’nun ölümündeki gizli kalan, örtbas edilen bulguları özgün, düşündürücü bir anlatımla irdeliyor.

Marilyn Monroe'nun gizemli ölümü
15-07-2022 11:35
Google News

"Gerçekbir ÖZETİ| yaşam öyküsünü nasıl yazıyorsun? Çünkügerçekler nadiren ortaya çıkar. Geneldeyanlış şeyler yazılır."

MarilynMonroe.

5Ağustos 1962’de dünyanın en büyük yıldızı Marilyn Monroe 36yaşında evindeölü bulundu. Dört Ağustos gecesi Marilyn’in evinde nelerolmuştu ? Gençkadın intihar mı etti, bu bir kaza mıydı yoksa öldürüldü mü? Monroe’nunölümüyle ilgili komplo teorileri ve spekülasyonlar hala sürüyor.Ölümünden 20 yıl sonra Los Angeles savcısı Marilyn’in ölümüyleilgili dosyayı yeniden açtı (1982). BBC muhabiri, araştırmacı gazeteciAnthony Summers 1980’de Marilyn’in ölümüyle ilgili bin kişiylegörüştü, 650 röportaj yaptı.

Summers’ın Goddess: The SecretLives of Marilyn Monroe adlı kitabı 1985’te yayımlandı. Summers3 yıl süresince araştırma yaptı, gösteri dünyasının küreselfigürü Marilyn’in öldüğü geceyle ilgili bilgileri topladı. Bubilgiler bugüne dek kamuoyuna hiç aktarılmadı, Yapımcı-yönetmenEmma Cooper (The Disappearance of MadeleineMcCann) Summers’ın kitabını okuduktan sonra Marilyn’inbelgeselini çekmeye karar verdi.

Kendiniçağdaş bir feminist olarak tanımlayan Emma Cooper belgeseliThe Disappearance of Madeleine McCann’in senaryosunu AnthonySummers ile birlikte yazmıştı. “Marilyn’in döneminde Hollywoodtam bir kurtlar sofrasıydı. Marilyn gereken oyunları oynadı,oyuncu olmaya odaklanmıştı, yükselmeye çok kararlıydı. İstediğinoktaya emin adımlar atarak ulaştı. Yazgılarını kendi şekillendirençok sayıda parlak kadının öncüsü oldu Marilyn.

Onumutsuz çocukluğu ve Hollywood mahvetti” diyor Emma Cooper.Cooper, 27 Nisan 2022’den itibaren özel dijital platform Netflix’tegösterilen The Mystery of Marilyn Monroe: The UnheardTapes adlı belgeselinde erkeklerin hegemonyasında Hollywood’daşöhret olmanın ne denli zor olduğunu, dışarıdan seksi,mutlu, ışıltılı görünen Marilyn’in ne denli yalnız,sevgisiz, kimsesizolduğunu, Kırılgan, duygusal bir yapıya sahip olduğunu, aileözlemi çektiğini özgün, düşündürücü bir anlatımlairdeliyor.

Belgeselinanlatıcısı olarak meslekdaşı Anthony Summers’ı seçen Cooper,belgesel görüntüler, canlandırmalar, röportajlar kullanarak 60yıl sonra bile Marilyn’in ölümünün sır olarak kaldığını,kasten örtbasedildiğine dair kanıtlar olduğunu, 1982’den bugüne dek bu bulgunundeğişmediğini vurguluyor.

AnthonySummers, Marilyn Monroe’nun gizemli ölümünü araştırırkengenç kadının 1946’da erkeklerin egemenliğindeki Hollywood’latanışmasıyla başlatıyor. Kadınların sömürüldüğü, stüdyopatronlarının, menajerlerin yataklarından geçtiği bu zamanda Marilynsistemi kendi çıkarına kullanmayı başardı. Asphalt Jungle’da (ElmasHırsızları/1950) yönetmen John Huston onun için “Marilyn rolüiçin her şeyi kendi kişisel deneyimlerinden çıkardı, onlardan yararlandı.Ruhunun derinliklerine uzanır, oradan eşsiz ve olağanüstü birşeyler çıkarırdı. Kendi kadınlığına dair bir şeylerbulurdu. Oyunculuktekniği yoktu. Hepsi gerçekti. Kendini çok geliştirdi. Obir ikon, efsane, mega stardı. Aynı zamanda kırılgan, stüdyo patronları,ünlü kocaları tarafından kullanılmış bir kadındı” demişti.

Babasınıhiç tanımamıştı, annesi Marilyn küçük yaştayken akıl hastanesinekapatıldı. Çocukluğu koruyucu ailelerin yanında geçti,iki yıl yetimhanede kaldı. Joe DiMaggio, Arthur Miller gibiünlü ve saygın erkeklerle evlendi, DiMaggio, Seven YearItch’in (Yaz Bekarı/1955) setinde ona fiziksel, Miller isepsikolojik şiddet uyguladı. Zeki bir kadındı, hedefleri vardı. Sanatsalitibar ve bağımsız olmak istiyordu, Marilyn MonroeProduction’ı kurdu.

1960’lardakendini çok mutsuz hissetmeye başladı, uykuhapı bağımlılığından ötürü kliniğe yattı (1961). PsikiyatristiDr. Ralph Greenson, ona yalnız kızların hissettiğireddedilmişlik, sevgisizlik duygusuyla boğuştuğu analizinikoymuştu. 1961’de Arthur Miller’dan boşandı, bebeğinikaybetti. ABD başkanı John F.Kennedy ve kardeşi RobertKennedy ile birlikte olmaya başladı. 1950’lerde Jack Kennedy’lesevgili olmuştu, bu kez Marilyn-Jack-Robert üçgenikurulmuştu. Soğuk Savaş döneminde FBI, Marilyn’in dosyasına komünist yazmıştı. Anthony Summers, John F.Kennedy,Robert Kennedy, mafya, Beyaz Saray dosyaları, FBIdosyaları, gerçekleri birleştirince Marilyn’in ölümünün kastenörtbas edilip, intihar etti söylentisinin çıkarıldığını keşfetti.Summers’ a göre Marilyn Monroe’nun ölümüyle ilgilibir sır varsa merkezinde seçkin, ünlü erkekler yer alıyordu.

Summers’ınröportaj yaptığı kişiler arasında ünlü yönetmenler JohnHuston, Billy Wilder, aktris Jane Russell, oyuncu Peggy Feury,fotoğrafçı Milton Greene, oyuncu Dean Martin’in eşi JeanneMartin, Hollywood menajeri Al Rosen, özel dedektif FredOtash, yakın arkadaşı Arthur James, Eunice Murray (Marilyn’inhizmetçisi), oyuncu Peter Lawford, izleme-dinlemeuzmanları, eski CIA, FBI çalışanları yer alıyor.

"Şöhretvefasızdır, ödülünü verir ama zorlu yanları da vardır. Benkazandım Şöhret... Elveda..."

MarilynMonroe.

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Türkiye'ye gelecek mi? BYD hibrit sedan otomobilini piyasaya sürüyor!
Türkiye'ye gelecek mi? BYD hibrit sedan otomobilini piyasaya sürüyor!

Çinli otomobil üreticisi BYD, yeni sedan modeli Qin L'yi piyasaya sürüyor. İşte BYD'nin yeni plug-in hibrit sedanı BYD Qin L'nin detayları.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu