USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mahra Pınar'ın ailesinden başıboş köpek düzenlemesine destek: Başka Mahralar ölmesin

Köpekten kaçarken kamyon çarpan ve hastanede hayatını kaybeden Mahra Melin Pınar'ın ailesi, başıboş sokak köpekleriyle ilgili çıkacak yasaya destek çağrısı yaptı.

Mahra Pınar'ın ailesinden başıboş köpek düzenlemesine destek: Başka Mahralar ölmesin
26-05-2024 09:02
Google News

Antalya'nın ÖZETİ| Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'nde 5 Mart 2022'de sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyonun altında kalıp ağır yaralanan Mahra Melin Pınar, 28 Mart'ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Mahra Melin Pınar'ın (9) ailesi "Başka Pınarlar sokak köpeklerinin saldırısında ölmesin" diye "Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği''ni kurdu.

Sabah gazetesinin haberine göre, dernek sokaklarda başı boş köpek kalmaması için yeni çıkacak olan yasıyı destekleyerek Türkiye genelinde mücadele veriyor. Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği Başkanı Murat Pınar kuruluş amaçlarının köpeklerin sokaklarda başıboş bırakılmasının engellenmesi olduğunu söyledi.

Evladını başıboş köpekler yüzünden kaybetmiş bir aile ve aynı durumdaki onlarca aileye destek olmaya çalışan bir dernek olarak sokakta sıfır başıboş köpek politikasının benimsenmesi için mücadele ettiklerini de belirten Başkan Murat Pınar, "Gelinen noktada köpekler sokaklarda başıboş bırakılmayacaksa mücadelemizin başarılı olduğunu gösterir. Çocuklar, neneler, dedeler parçalanarak ölürken; elbette ki insan hakları konuşulmalıdır. Bugüne kadar yapılan hata ben Mahra'mı gömerken mezarlıkta gezen köpeklerin rahatının konuşulmasıydı. Önce çocuk, önce insan konuşulmalıdır. İnsan hakkı ihlalleri önlenmeli ve elbet hayvan refahı da sağlanmalıdır" dedi.

'DEVLET HALKI İÇİN GÜVENLİ SOKAKLARI VAR EDER'

Murat Pınar ülkemizde onlarca dert, sorun var olduğunu belirterek, "Hiçbirinin çözümünde bu kadar halkla yüz göz olunmamıştır. Devlet demir yumruğunu vurur ve halkı için güvenli sokakları temin eder. Kimseye usul sormaz. Başıboş köpeksiz güvenli sokaklar halkın kazanımıdır, lehinedir. 20 yılı aşkın süren geri kalmışlığın, cehaletin, terörün son bulmasıdır. Ülkemizde hiçbir insan hakkı ihlaline göz yumulamaz. Biz defalarca çeşitli çözüm yolları önerdik. Nihai karar ve çözüm tamamen İdarenin takdiridir. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu güne yolumuzu hep bilim aydınlatmıştır" diye konuştu.

Başkan Pınar son olarak, "Bu andan sonra sahne, evladımı parçalayan başıboş köpeklerin sahipsiz olmadığını savunan "sözde" hayvan koruyucu dernekler ve aktivistlerdedir. Sahibi oldukları köpekleri sokaklardan aldıklarında sorun çözülecektir, almıyorlarsa ya da yalan söyledilerse devletimiz çözüm bulacaktır" diyerek çıkacak olan yasaya destek verdi.

TAZMİNAT'A MAHKUM ETTİ

Mahra Melin Pınar'ın ölümüyle ilgili ailenin 'sahipsiz hayvanlarla ilgili sorumluluklarını yerine getirmediklerinden dolayı hizmet kusuru ilkesi kapsamında sorumlu oldukları gerekçesiyle' Antalya 2'kinci İdare Mahkemesi'ne Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Serik Belediyesi aleyhine açtığı tazminat davası sonuçlandı.

Mahkeme, geçen eylül ayında verdiği kararda Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Serik Belediyesi'nin yüzde 100 kusurlu olduğuna hükmederek, bu kurumların toplamda 3 milyon 920 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

'İDARELERİN ÖNLEM ALMASINI SAĞLAMAK'

Ailenin olayla ilgili Serik Belediyesi aleyhine açtığı ceza davasının ilk duruşması da Serik 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.

Duruşmada ifade veren Mahra Melin'in babası Murat Pınar ve annesi Derya Pınar, kızının ölümünün ardından Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği'ni kuran ve başkanlığını yürüten Murat Pınar, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Serik Belediyesi ve Antalya Valiliği hakkında açtıkları tazminat davasını kazandıklarını söyledi.

Pınar, "5 Mart 2022'de meydana gelen kaza ile ilgili olarak avukatımız aracılığıyla tazminat davası açmıştık. Bu davanın neticesinde davalı idareler sorumlu bulunarak davamız sonuçlanmıştır. Bu davayı açmamızdaki amaç, harekete geçmek, hukuk savaşı vererek bu konuda idarelerin önlem almasını sağlamak" dedi.

YÜZDE 100 KUSURLU BULUNDULAR

Murat Pınar, Mahkeme kararında ebeveyn olarak kendilerinin kusurlu bulunmadığını belirterek, "Sahipsiz hayvanlarla ilgili sorumluların tespiti, güvenliğin sağlanmaması, kamu hizmetinin örgütlenmesinde, denetlenmesinde ve gerekli önlemlerin alınmasında yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirmemesi, kişisel kamusal alanda güvenlik içinde yaşanmasını sağlayan önlemleri yeterince almaması nedeniyle Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Serik Belediyesi'nin olayın oluşumuna müştereken ve müteselsilen yüzde 100 oranda kusurlu bulunduğunu aktardı.

Başıboş sokak köpekleriyle mücadelelerinin süreceğini, tüm çocuklar için verdikleri mücadele sonucu davayı kazandıklarını kaydeden Murat Pınar, bu sonucun örnek olması, halkın, belediyelerin, valiliklerin bilinçlenmesi için önemli olduğunu vurguladı.

CEZA DAVASININ DA İLK DURUŞMASI GÖRÜLDÜ

Olayla ilgili Serik Belediyesi aleyhine açtıkları ceza davasının ilk duruşması 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde da görüldüğünü söyleyen Murat Pınar, bu davada veteriner işleri müdürünün sorumlu tutulduğunu, dönemin ilgili mülki idare amirlerinin yanı sıra mahallede sokak hayvanlarını besleyen 2 kişinin de ismini vererek şikayetçi olduklarını belirtti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Beyaz Eşyalar Neden Beyazdır? Çok Mantıklı Gerekçeleri Var!
Beyaz Eşyalar Neden Beyazdır? Çok Mantıklı Gerekçeleri Var!

Beyaz eşyalar, pek çok mantıklı sebepten dolayı beyaz olarak üretiliyor. Enerji verimliliğinden tutun maliyeti azaltmaya kadar!

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu