USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mahkemeden emsal karar! 39 yıl sonra şehit sayıldı

Siirt'te 1985’te asker arkadaşının silahından çıkan kaza kurşunuyla yaşamını yitiren er Mehmet Beşir Koyun, 39 yıl sonra şehit sayıldı.

Mahkemeden emsal karar! 39 yıl sonra şehit sayıldı
22-04-2024 16:38
Google News

1985 ÖZETİ| yılında Siirt 70. Piyade Tugay Komutanlığı'nda askerlik vazifesini yapan 21 yaşındaki er Mehmet Beşir Koyun, arkadaşının silahından çıkan kaza kurşunu sonucu hayatını kaybetti.

Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi de 1989 yılında verdiği kararda, olayın kasten değil, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu meydana geldiğini belirtti. Kararda, sanığa tedbirsizlik ve dikkatsizlikle ölüme sebebiyet vermek suçundan 2 yıl hapis cezasıyla ve 7 bin 500 TL ağır para cezası verildi.

HaberTürk'te yer alan habere göre, Koyun’un şehit sayılması için de Kırıkkale'de yaşayan oğlu Hamza Koyun, 38 yıl sonra idare mahkemesine başvurdu.

Ankara 18. İdare Mahkemesi davayı karar bağladı. Mahkeme kararda şunları kaydetti: 

"Davacının babası müteveffa Beşir Koyun'un askerlik vazifesini yapmakta iken başka bir askerin silahının ateş alması üzerine yaralanarak vefat ettiği, sanığın nöbetçi olmadığı halde emir ve talimatlara rağmen silahını tam dolduruşa getirdiği, olayda müteveffanın herhangi bir kusurunun bulunmadığı ve ölüm olayının vazifesi başında gerçekleştiği görülmektedir. Bu durumda, davacının vefat eden babasının vazife malulü sayılması gerekirken, bu yöndeki talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

EMSAL TEŞKİL EDECEK

Koyun ailesinin avukatı Tamer Mahmutoğlu kararın benzer ölüm olaylarıyla ilgili davalarda emsal teşkil edeceğini söyledi. Mahmutoğlu kararla ilgili şu değerlendirmede bulundu: 

"Aile yaklaşık 40 yıl önce yaşanan olayda şehitlik işlemleri için başvuruda bulunmamış. 2023 yılında bize ulaştılar ve biz de idare mahkemesine dava açtık. Askerlik vazifesi sırasında başka bir askerin silahından çıkan kurşunla yaralanarak vefat eden er Mehmet Beşir Koyun’un şehit sayılmasına ilişkin Ankara 18. İdare Mahkemesi tarafından verilen bu karar, benzer şekilde meydana gelen ölüm olaylarına örnek bir karardır" 
 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Helldivers 2'nin PC Sürümüne PSN Zorunluluğu Geldi
Helldivers 2'nin PC Sürümüne PSN Zorunluluğu Geldi

Sony, Helldivers 2'nin PC sürümü için bir kez daha PSN hesabı zorunluluğu getirdi. Oyuncuların tepkisini çeken olayın nedeni, "güvenlik" olarak gösterildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu