USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Liste yayınlandı! App Store'da yer alan 84 iOS uygulaması insanları dolandırıyor

Haber 7 - Geçen yıl Avast tarafından tespit edilen dolandırıcılık uygulamalarını inceleyen VPNCheck isimli bir firma 85 uygulamanın hâlâ App Store'da kaldığını ve insanları dolandırmaya devam ettiğini tespit etti.

Liste yayınlandı! App Store'da yer alan 84 iOS uygulaması insanları dolandırıyor
18-07-2022 10:20
Google News

Avast ÖZETİ| tarafından Mart 2021'de yayınlanan bir listede toplamda 500 milyon indirmeye sahip 133 dolandırıcılık uygulaması paylaşıldı. Geçtiğimiz aylarda bir VPN inceleme platformu olan VPNCheck tarafından hazırlanan bir rapora göre, Avast tarafından yayınlanan bu sahte uygulamaların 84'ünün hâlâ App Store'da mevcut ve kullanıcıları yılda 100 milyon dolardan fazla dolandırmaya devam ettiğini tespit etti. Uygulamaların en büyük tehlikesi ise herhangi bir zararlı kod içermemesinden dolayı sahtekarlığın tespit edilememesi.

DOLANDIRICI UYGULAMALAR ZARARLI KOD İÇERMEDİĞİ İÇİN TESPİT EDİLEMİYOR

Uygulamalar, Fleeceware adı verilen bir yöntemi kullanıyor. Bu yöntemi kullanan uygulamalar kesinlikle zararlı kod içermiyor veya telefondaki verilerinize erişmeye çalışmıyor. Ancak Fleeceware, gizli ve yüksek abonelik ücretleri ile sunulan bir tür kötü amaçlı mobil uygulamadır. Bu uygulamalar, uzun süre ücret almaya devam etmek için bir aboneliği nasıl iptal edeceğini bilmeyen kullanıcıları hedef alıyor.

VPNCheck, Avast tarafından paylaşılan listeyi gözden geçirdiğinde Haziran 2022'de, aktif "fleeceware" uygulamalarının 7,2 milyon indirmeye sahip olduğunu ve bunun dolandırıcılara bir ayda 8,6 milyon dolar kazanç sağladığını tespit etti. Haziran ayı rakamlarına dayanarak yıllık bir tahminde bulunan şirket, bu uygulamaların App Store'da 103,2 milyon dolara yakın vurgun yaptığını hesapladı.

FLEECEWARE İÇEREN UYGULAMALARIN LİSTESİ YAYINLANDI

Fleeceware içerdiği anlaşıldı.

Fleeceware içeren ve App Store'da yer almaya devam eden o uygulamalar:

aipic – Magic Photo EditorAstro+ Horoscope & AstrologyAstroline: The Daily HoroscopeAuto Sticker Maker StudioAvatar Maker Character CreatorBaby Sticker- Track MilestonesBass Booster Volume Power AmpBeat maker pro – DJ Drum PadBeat.ly Music Video MakerCartoons Me – Photo Art EditorDazz Cam- D3D Photo EffectDazzle – Insta stories editorDizzi – Photo & Video EffectsDJ it! – Music Mixer PadDrink Water ∙ Daily ReminderDrums: Play Beats & Drum Gamesedjing Mix – dj appedjing Pro – music remix makerEqualizer Fx: Bass Booster AppEqualizer+ HD music playerFacelab – Face Editor & BeautyFaceMe-Fun Personality TestsFacetory: Face Yoga & ExerciseFLMX – Video EditorFrame – Slideshow Video MakerFrames – Picture Collage MakerGirl Games: Unicorn SlimeGuitar – Chords, Tabs & GamesGuitar – real games & lessonsGuitar Play – Games & SongsGuitar Tuner – Ukulele & BassHandset – Second Phone NumberHighlight Story Cover Maker!Horoscope 2019 and Palm ReaderHub – Story Templates MakerHyper Cleaner: Clean PhoneiCons – Icon Changer App +Impresso – Insta Story EditoriWidget Pro : Custom widgetsJambl: DJ Band & Beat MakerJigsaw Puzzle – Brain GamesKaraoke Songs – Voice SingingLife Palmistry – AI Palm & TagLift: Story MakerLive Wallpaper Maker: 4K ThemeLoop Maker Pro – Music MakerLucky Life – Future SeerMagicFX – Magic Video EffectsMemoristo: Brain Test, IQ GameMenu Maker!Metronome – Tap Tempo & RhythmMetronome Pro – Beat & TempoMood Balance: Self Care TrackerMusic Zen – Relaxing SoundsNebula: Horoscope & AstrologyPassword Manager – Lock AppsPath – Horoscope & AstrologyPDF Scanner: Document ScanPhoto Collage – CollageablePhoto To Sketch – Drawing bookPhotoly Remove Object & EditorPiano – Lessons & Tiles GamesPiano Crush – Keyboard GamesPixomatic – Background eraserPresets for Lightroom – VidlRECOLLECT: Color by NumberRingtones HD ∙ Ringtone MakerScanGuru: PDF Document ScannerScanner App ∙ Scan & Sign PDFSlidePic – Slideshow MakerSlimy: Anxiety Relief Slime 3DSpeedPro Slow speed video editSticker Maker – BeStickyStickerfy: Sticker MakerSweet Pics – Baby Photo EditoTeasEar: ASMR Slime AntistressToonApp Cartoon Photo EditorTranslate Camera – Speak OnTranslator Guru: Voice & TextUltraFX – Effect Video MakerVideo Puzzles – Magic PuzzleVOCHI Video Effects EditorWeDrum: Drums, Real Drum GamesWidget PLUS+ – Photo & Weather 

VPNCheck tarafından yayınlanan rapor, Apple'ın platformlardaki uygulamalar için sıkı güvenlik önlemleri ve inceleme yöntemlerine rağmen bu tarz uygulamaları engelleyemediğini gösteriyor. Bu nedenle kullanıcılar her uygulamayı indirmemelidir. İndirilse dahi her uygulama için ücret ödenmemeli ya da tek kullanımlık sanal kartlar kullanmalıdır.