USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KYK kredisi alan ve ödemeyen adaylar dikkat: 2 yılın üzerine borç erteleyebilmek için…

Haber 7 - Üniversite eğitimlerini devletten aldıkları kredi ile tamamlayan yüzbinlerce öğrenci bulunuyor. Geri ödeme işlemleri ise mezun olduktan iki yıl içerisinde başlıyor. Askerlik, işsiz olma ve eğitim öğretim gibi durumların devamı halinde adayların ödemesi ertelenebilir. P

KYK kredisi alan ve ödemeyen adaylar dikkat: 2 yılın üzerine borç erteleyebilmek için…
12-07-2022 09:40
Google News

Üniversitelerin ÖZETİ| ön lisans ve lisans bölümlerinde okuyan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için devlet tarafından öğrencilere burs ve kredi imkanı tanınıyor. Burs alamayan öğrencilere ise geri ödemeli kredi imkanı sağlanıyor. 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerde eğitim alan öğrenciler başarısız oldukları takdirde burs ödemeleri krediye dönüşüyor. Kredi ödemeleri taksitler veya bütün borcun ödenmesi durumunda kapatılıyor. Ancak geri ödemesi başlayan ve herhangi bir ödeme yapmayan adayların borçları faizle birlikte artış gösteriyor. Henüz çalışmayan veya eğitimine devam eden adaylar erteleme başvurusunda bulunabilirler. Peki KYK kredi ödemesi nereden, nasıl ertelenir? İşte KYK borç sorgulama ve erteleme yöntemi...

KYK Kredi Borcu Nasıl Ertelenir?

Kredi ve Yurtlar Kurumundan kredi alan öğrencilerin  mezun olduktan 2 yıl sonra ödeme işlemleri başlamaktadır.  Kanunda yer alan durumlara göre işsizlik, askerlik ile yüksek lisans ve doktora nedeniyle erteleme işlemleri yapılabilir. 

Adaylar SGK veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğinde başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde işsizlik sebebi ile erteleme başvurusunda bulunabilir. Başvuru tarihinde emekli sandığı, SSK, Bağ-kur kaydı bulunmayanlarda, borçlarını hiç aksatmadan ödeyenlerin ve borç ödemesi başlamayanların borçları ertelenir.

Borç ödeme dönemi askerlik dönemine rastlarsa borcu başlamamış veya düzenli ödeyenlerin askere başlangıç ve muhtemelen bitiş tarihini gösteren bir dilekçe ile kuruma başvuruda bulunması durumunda TEFE uygulanmadan borç ödemesi ertelenir.

Lisans eğitiminin sona ermesinin ardından ara vermeden yüksek lisans/master eğitimine devam eden öğrenciler, borçlarını yüksek lisans öğrenimi bitiminde veya doktora bitiminden 2 yıl sonraki aydan başlamak üzere dilekçeyle başvuru yaparak borcunun erteleme başvurusunda bulunabilir. Yüksek lisans ve doktora nedeniyle borç erteleme yapılabilmesi için borcun başlamamış olması gerekmektedir.

KYK Borç Sorgulaması Nereden Yapılır?

Geri ödemeli kredi alan adaylar borç sorgulama işlemini e-Devlet veya Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden yapabilirler. Borç ödeme işlemleri de benzer şekilde İnteraktif Vergi Dairesi resmi internet sayfası üzerinden öğrenilir. İşte adım adım borç sorgulama yöntemi...

E-Devlet Üzerinden Borç Sorgulama

T.C. kimlik numarası ve şifresiyle e-Devlete giriş yapan adaylar Gençlik ve Spor Bakanlığı hizmetleri içerisinde bulunan "öğrenim/katkı kredisi geri ödeme sorgulama" bölümünden güncel borç miktarlarını sorgulayabilir. Bazı adaylar bu ekran üzerinden borçlarını sorgulayamaz ise aşağıdaki adımları takip etmelidir.

E-DEVLET BORÇ SORGUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Vergi Dairesi Üzerinden KYK Borç Sorgulama

E-devlet üzerinden borçlarını sorgulama yapamayan adaylar Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sayfasına giriş yapabilirler. Burada e-Devlet giriş seçeneği ile sistemi açan adaylar karşılarına gelen ekranda " Ödeme ve Borç İşlemleri" kısmından vadesi geçmiş KYK borçları ve vadesi henüz gelmemiş borçlar ile toplam borç miktarını görüntüleyebilirler.

VERGİ DAİRESİ BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

KYK Borcu Nereden Nasıl Ödenir?

Öğrenim veya katkı kredisi alan adaylar, kredi alma aşamasında düzenleme yaptıkları " Burs /kredi Taahütnamesi"nde borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin sona ermesinden itibaren iki yıl sonraki aydan itibaren ödemeye başlamalıdır. Kredi alınan süre kadar aylık taksitler şeklinde KYK kredisi geri ödenebilir. KYK ödeme işlemleri banka veya GİB üzerinden alınır.