USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kuvars Taşının İlginç Özellikleri - Webtekno

Takılarda ve ev dekorasyonunda görmeye alışık olduğumuz kuvars, aslında biz farkında olmasak da onlarca farklı alanlarda kullanılarak hayatımıza dokunuyor. İnşaattan tutun optiğe kadar çeşitli sektörlerde karşımıza çıkan bu taş, antik dönemlerden beri insanların ilgi odağ?

Kuvars Taşının İlginç Özellikleri - Webtekno
13-01-2024 12:32
Google News

Birazdan ÖZETİ| bahsedeceğimiz 5 farklı oluşum şekliyle ortaya çıkabilen kuvars taşının özellikleri ve kullanıldığı alanlar, saymakla bitmiyor. Antik çağlardan bu yana insanlar için önemli bir taş olan kuvars, dayanıklı yapısı sayesinde birçok işimizi görüyor.

Yüzlerce yıldır insanların kullandığı ve yanında taşıdığı kuvars taşının özelliklerine gelin biraz daha yakından bakalım ve bu taşa bir kez daha hayran kalalım.

Silika veya silikon dioksitten oluşan kuvars taşının birbirinden farklı oluşum süreçleri var.

kuvars

Genellikle “magmatik”, “sedimentasyonel” ve “metamorfik” oluşum süreçlerinden geçerek ortaya çıkan kuvarsın, “hidrotermal” ve “yerleşim” gibi başka oluşum türleri de bulunur. Bu süreçleri maddeleyecek olursak:

Magmatik oluşum: Yüksek sıcaklıklarda, magma içindeki “SiO2” çözeltisi yani kuvarsın bileşeni soğumaya başlar. Soğuma hızı, kristallerin boyutunu belirler. Eğer soğuma hızlıysa ince kristaller veya cam oluşabilir, soğuma yavaşsa büyük kristaller oluşur.Metamorfik oluşum: Yüksek sıcaklık ve basınç altında, kuvarsit gibi kuvars içeriği olan kayaçlar metamorfik değişimlere uğrayabilir. Bu süreçte kristaller yeniden düzenlenerek kuvars taşının yapısını oluşturabilir.Sedimentasyonel oluşum: Kuvars çoğunlukla, kum ve diğer sediment (bir çözelti veya süspansiyondaki katı partikül yığınının dibe çökmesi ile meydana gelen şey) birleşmesi sonucu oluşan kayaçlarda bulunur. Rüzgârlar, okyanuslar ya da nehirler tarafından taşınan kuvars içeren kum; zamanla katmanlar hâlinde birikir. Bu katmanlar, bir süre sonra taşlaşır ve kuvarsları oluşturur.Hidrotermal oluşum: Hidrotermal süreçlerde, su buharının ve minerallerin çözeltisinin yüksek sıcaklık ve basınç altında yer altındaki kayaçları etkilemesi sonucu kuvars kristalleri oluşabilir. Bu durumda kuvars taşı, genellikle diğer minerallerle birlikte büyür.Yerleşim oluşumu: Kuvars, yer altında suyun etkisiyle ve yerleşimle oluşan mineral birikimlerinde de bulunabilir. Bu durum, yer altı sularının kayaçları çözerek içerdikleri mineralleri biriktirmesi sonucu oluşur.

Kuvars taşının popülerliği, coğrafi keşiflerle arttı.