USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kripto Paralara Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Son zamanların şüphesiz en çok konuşulan ve ses getiren yatırım araçlarından birisi: Kripto paralar. Ancak bu çok konuşulan 'hareketli' yatırım aracı, her zaman risklerini de yanında getirdi. Mesela sabah uyandığınızda Elon Musk'un atacağı bir tweet'in belki de yatırımlar?

Kripto Paralara Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
26-04-2023 18:13
Google News

Bitcoin, ÖZETİ| Ethereum, Solana, Elon Musk’ın geçtiğimiz günlerde Twitter logosu yaptığı Dogecoin ve daha onlarcası. Son yıllarda ülkemizde de oldukça adından söz ettiren kripto paralar, artıları kadar eksikleriyle de her zaman tartışma konusu oldu. 

Peki artık belli başlı yatırım araçları sayıldığında mutlaka kendisini de yer verilen kripto paraların diğer yatırımlara göre en riskli kategorilerden birisi olarak kabul edilmesinin sebepleri sizce neler olabilir?

Öncelikle basit bir şekilde, kripto paralar da ne?

kripto para nedir?

Gün geçtikçe isimlerini daha çok duyduğumuz Bitcoin, Ethereum ve saymakla bitiremeyeceğimiz diğer kripto paralar, dijital bir para birimleri olarak kabul edilebilir. Geleneksel paralar gibi fiziksel olarak basılmazlar ve çoğu çevrim içi borsada satın alınabilir ve satılabilirler.

Kripto paraların bir diğer özelliği, yapılan işlemlerin blok zinciri adı verilen kayıt defteri benzeri bir teknoloji aracığılıyla şifrelenmesi, bu sayede anonim ve güvenli işlem yapmaya imkan tanımasıdır.

Kripto para birimleri, geleneksel para birimlerine göre daha yüksek seviyelerde oynaklık gösterebilirler. Fiyatları, arz ve talep dengesine göre hızlıca yükselebilir veya düşebilir. Bu nedenle, kripto para birimleri yatırım yapmak isteyenler için yüksek risk taşır. Ancak doğru bir şekilde yönetildiğinde, kripto para birimleri yatırımcılar için önemli bir getiri de sağlayabilirler.

Fiyat dalgalanmaları, tartışmalar ve ülkemizde de olan bazı örnekler

kripto paralar riskli yatırım grubu arasında yer alır

Kripto para dünyası, yüksek volatilite, yasal düzenlemeler ve güvenlik tehditleri gibi birçok risk barındırmaktadır. Bu risklerin şüphesiz en başında ise, fiyat dalgalanmaları yer almaktadır. Ayrıca, kripto para birimleri hala yasal düzenlemelerin tam olarak netleşmediği bir alanda faaliyet göstermektedir.

Ülkemizde Thodex ve globalde FTX gibi kripto para borsalarındaki olaylarsa, bu risklerin en somut örneklerinden bazılarıdır. Ülkemizde bir çok ünlü isimle reklamını yapan Thodex, Nisan 2021'de milyarlarca dolarlık dolandırıcılık iddialarıyla gündeme gelip kullanıcıların fonlarıyla ortadan kaybolmuştu. Bir başka ünlü kripto borsası FTX, geçtiğimiz aylarda büyük bir çöküşle karşı karşıya kalmıştı ve kripto paraların son düşüşünde büyük rol oynamıştı. 

Kripto para yatırımı yapmadan önce dikkat edilmesi gereken birçok risk var. Bu risklerin bazılarıysa şunlar...

1- Kripto para denince akla gelen ilk kelimelerden birisi: Volatilite

Öncelikle volatilitenin tanımından başlayalım. Volatilite, bir finansal varlığın fiyatının hızlı bir şekilde değişebilme yeteneğidir. Yani, fiyatlar bir anda yükselebilir veya düşebilir. Örneğin, bir gün bir kripto para birimi yüksek bir değere sahipken, ertesi gün fiyatı hızlı bir şekilde düşebilmesi bu konuya bir örnektir.

Kripto para piyasası arz-talep dengesi, yasal düzenlemeler dışında sık sık spekülasyonlarla da gelişir ve bu onları fiyat dalgalanmalarına karşı daha savunmasız hale getirir. Bir kripto para birimi hakkında tek bir olumlu ya da olumsuz popüler tweet veya haber, fiyatının hızlaca düşmesine ya da yükselmesine neden olabilir ve bu da kripto paraların en riskli yatırımlar kategorisine girmesine sebep olur. 

2- Kripto para birimlerini anlamak için biraz zamana ve çabaya ihtiyacınız olabilir

Kripto para birimleri, özellikle dijital dünyaya yabancı olanlar için kafa karıştırıcı olabilir. Blok zinciri teknolojisi gibi kavramlarla birleşince, kripto para birimleri hakkında hiçbir şey anlamıyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Bu nedenle, gerçekten anlamadığınız bir şeye yatırım yapmak büyük bir risk taşır.

Ancak, kripto para birimi hakkında bilgi edinebileceğiniz yüzlerce çevrim içi kaynak mevcuttur. Bu yüzden, kripto para yatırımının avantajlarını ve dezavantajlarını gerçekten anlamak için zaman ayırmak da önemlidir. Bu yüzden kendi araştırmalarınızı yaparak kripto para birimleri hakkında daha iyi bir anlayış elde edebilir ve doğru yatırım kararlarını verebilirsiniz.

3- Artık hayatımızın bir parçası: Dijital hayatın getirdiği güvenlik problemleri

Kripto sektöründe hacklenmelere dikkat edilmelidir

Kripto para birimleri, dijital cüzdanlarda saklanır ve dijital borsalar aracılığıyla işlem görür. Kripto para birimleri, çevrim içi bağımlılıkları ve anonimlikleri nedeniyle siber suçlular için özellikle çekicidir. Suçlular, kripto para cüzdanlarına ve işlem platformlarına erişmek için çeşitli dolandırıcılık saldırıları kullanırlar.

Kripto para birimlerine yatırım yapmak isteyen bireyler ve şirketler, varlıklarını korumak için sıkı güvenlik protokolleri uygulamalıdır. Son tehditlerden haberdar olmak da oldukça faydalıdır. Ayrıca kripto varlıklarınızı ve cüzdanlarınızı korumanın nasıl yapılacağını anlamak da önemlidir. Örneğin kripto varlıklarınızı soğuk cüzdan olarak adlandırılan dijital cüzdanlarda saklamak en iyi güvenlik yöntemlerden birisi olarak kabul edilir.

4- Kripto paraların gelecekteki konumunu bugünlerden tahmin etmek biraz zor olabilir

Kripto paraların geleceğinde belirsizlikler mevcuttur

Kripto para birimleri, son yıllarda popülerliğini arttırsa da hatırlanması gereken bir şey var ki bu teknoloji üzerinden sadece on yıldan biraz geçti. Bitcoin whitepaper’ı ile ortaya çıkan bu kavram, 2008 yılında doğdu. Aksine borsalarsa, yüzyıllar boyunca varlıklarını sürdürdüler. Örneğin, Londra Borsası 1801 yılında kuruldu. Altın ise binlerce yıldır değer saklama aracı olarak biliniyor. 

Ayrıca kripto para dünyası hala yasal düzenlemelerin tam olarak netleşmediği bir alanda faaliyet gösterirken, yatırım yapmak isteyen kişilerin risk alırken dikkat etmesi gerektiğinin altını çizmek gerekir. Kripto para birimlerinin geleceği belirsiz olduğundan, yatırımcılar yatırımlarını doğru yönetmek ve her zaman güvenlik önlemlerini almakla birlikte, yatırım yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmaları son derece önemlidir.

5- Kritik konulardan bir diğeri: Kripto para borsaları

Kripto para alımında borsaların güvenliği önemlidir

Kripto para birimlerinin popülerliği, hem Türkiye'de hem de tüm dünyada kripto para borsalarının sayısında önemli bir artışa neden oldu. Bu nedenle, bir borsa seçmenin de zaman zaman kafa karıştırıcı hale geldiğini söylemek yanlış olmaz.

Bunlarla birlikte, düzenleyici denetimin olmaması, kripto para ticaretinde dolandırıcılık içeren borsaların ve piyasa manipülasyonunun büyümesine yardımcı oldu. Yukarıda da yazdığımız gibi geçtiğimiz yıllarda ülkemizin gündemini oldukça meşgul eden Thodex adlı kripto borsası bu maddeyle alakalı en dikkat çekici örneklerinden birisidir. 

GGüvenilirlik açısından, kullanıcı sayılarını baz alırsak tüm dünyada Binance ve Coinbase gibi borsaların, Türk kripto borsaları arasında ise BtcTurk ve Paribu'nun öne çıktığı ifade edilebilir.

Artısı ve eksisiyle kripto paralar Türkiye’de siyasetçilerin de dikkatini çekmeyi başarıyor

Geçtiğimiz aylarda Blokzincir İstanbul' programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kripto paralarla ilgili uyarılarda bulunmuştu. Erdoğan, "Hiçbir dayanağı olmayan kripto para kumarlarına yönelmek yerine blokzincir teknolojisi gibi yeniliklerin geliştirilmesinin içinde yer alın" diye seslenmişti.

Bir başka örnekte ise Millet İttifakı ortak metninde kripto para regülasyonlarına ilişkin şu ifadeler yer almıştı:

Kripto para ve varlık mevzuatını çıkartacak, sektördeki belirsizlikleri gidereceğiz.Kripto varlıklarla ilgili borsaların düzenleme ve denetimine ilişkin adımları atacak bu piyasalara olan güveni sağlayacak, küçük yatırımcıları koruyacağız.Dijital varlıkların ödeme sistemleriyle entegrasyonunu sağlayacak teknolojilere ilişkin yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz”Yani kısaca;

Kripto para dünyası, hala belirsizlikler ve risklerle dolu bir alandır. Ani fiyat dalgalanmaları, yasal düzenlemelerin tam olarak netleşmemesi, güvenlik tehditleri ve daha bir çok riskleri barındırmaktadır.

Bu nedenle, kripto para birimleri hakkında doğru bilgiye sahip olmak, kendi araştırmalarımızı yapmak ve yatırımları akıllıca yönetmek varlıklarımızı korumak adına oldukça önem taşıdığı söylenebilir.

Kaynaklar: n26, makeuseof


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ferrari 12Cilindri Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri
Ferrari 12Cilindri Tanıtıldı: Fiyatı ve Özellikleri

Ferrari, yeni süper otomobili 12Cilindri'yi tanıttı. V12 motorla donatılan otomobil, tasarımıyla da mest edecek gibi görünüyor. Aracın fiyatı ise kriz geçirtecek cinsten.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu