USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kripto Paralar ve Geleneksel Yatırımlara Karşı Avantajları

Son yıllarda belli başlı yatırım araçları sayıldığında artık kendisine de yer bulabilen kripto paralar, gün geçtikçe diğer yatırım araçlarına göre avantajları ve özellikleriyle yatırımcıların dikkatini daha da çekiyor.

Kripto Paralar ve Geleneksel Yatırımlara Karşı Avantajları
28-04-2023 13:08
Google News

Artık ÖZETİ| kripto paraların, belli bir yatırımcı grubunun ilgi odağı haline geldiği söylenebilir. Özellikle geleneksel yatırım araçlarına kıyasla sunduğu avantajlar nedeniyle insanlar kripto para yatırımı yapmayı tercih edebiliyor.

Peki özellikle genç yaş grubunda yatırım yapılırken dikkate değer yatırım araçları arasında düşünülen kripto paraların, altın veya dolar gibi geleneksel yatırım araçlarına karşı mantıklı sebepleri neler olabilir?

Öncelikle kripto paralar ve geleneksel araçlar hakkında bilgi sahibi olalım

kripto paralar ve geleneksel yatırım araçları hakkında kısa bilgiler

İlk olarak geleneksel yatırım araçlarını şu kelimelerle tanımlamak pek de yanlış olmaz: Düşük risk, düşük getiri ve uzun vadeli yatırım hedefleri. Mesela, hisse senetleri ve bonolar genellikle düzenli getiriler sunarlar ancak fiyatlarının çok oynaklık gösterdiği söylenemez. Diğer yandan, altın ve diğer emtialar, kriz zamanlarında çoğu insanın güvenli limanı olmuştur ancak uzun vadeli yatırımlarda daha az getiri sağladığı söylenebilir.

Diğer yanda kripto para birimlerini ise şu kelimelerle tanımlayabiliriz: Daha yüksek risk, daha yüksek getiri potansiyeli ve daha yüksek volatilite. Bunların yanında kripto para birimleri piyasalarının daha az regüle edilmiş olması da, başka riskleri yanında getirebilir. Ancak kripto para birimleri, düşük maliyetli ve hızlı işlemleri, güvenli ödemeleri, merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları ve teknolojik yenilikleri ile öne çıkarlar. 

Biraz daha detaya inelim: Kripto paralar hangi yönleriyle öne çıkar?

İlk sırada tabii ki de yüksek kazanç potansiyeli

kripto paralar yüksek getiri potansiyeline sahiptir

Kripto paraların gün geçtikçe daha da popülarite kazanmasının ana sebeplerinden birisinin yüksek kazanç potansiyeline sahip olması dersek hatalı sayılmayız. Özellikle pandemi dönemi Bitcoin’in 64 bin $ seviyelerine kadar gelmesi ve ardından diğer kripto paralarının da yükselmesi kripto paraların 7’den 70’e herkesin ilgisini çekmesini sağladı.

Kripto paralardaki ani artış ve azalışların sebepleri ise saymakla bitmez ama arz-talep dengesini ve spekülasyonları (mesela Elon Musk’ın durduk yere Dogecoin hakkında tweet’ler atması) bu piyasadaki aşırı hareketliğin ana sebepleri olarak kabul edebiliriz.

Bir yatırımcı için önemli detaylardan birisi: Hızlı ve kolay ticareti

Kripto paralar hızlı ve güvenilir ticaret sunar

Geleneksel finans piyasalarında, işlemler için genellikle aracı kurumlara ihtiyaç duyulur. Bu nedenle, işlem yapmak için zaman alır ve işlem ücretleri yüksek olabilir. Kripto para tarafında ise işler böyle yürümez. Ticaretler doğrudan kişiler arasında transfer edilebildiği için, aracı kurumlar aradan çıkartılmış olur ve ticaret kolaylaşır.

Ayrıca borsada sıkça duyduğumuz gün açılış ve kapanış saatleri kripto para sektöründe yoktur ve bunun nedeni oldukça basittir: Kripto para alanının 7/24 açık olan bir piyasaya sahip olması. 

İşte bu gibi avantajlara kripto paralardaki ticaretin geleneksel araçlara göre çok daha hızlı ve kolay olmasını sağlayan faktörlerdir dersek yanılmayız.

Geleneksel yatırım araçlarında eksik bir başka özellik: Merkeziyetsizlik

kripto paralar merkeziyetsizliğe önem verir

Blok zinciri teknolojisinin güzel yanlarından birisine merkeziyetsizlik denebilir. Bu kavram, aslında kripto para dünyasının en önemli kelimelerinden biridir ve geleneksel yatırım araçlarından ayrılmasını sağlar.

Örneğin borsaların aksine kripto para birimleri herhangi bir devlet veya merkezi otorite tarafından manipüle edilemez. Bu nedenle, kullanıcılar için daha güvenli bir yatırım aracı olabilirler. Üstelik kripto paraların şifreli ve merkeziyetsiz sistemi sayesinde çalınması ve sahte olması da oldukça zordur. Tabii bu özelliklere güvenip yinede internette bilmediğiniz her linke tıklamassanız daha iyi olabilir.

Uzun lafın kısası

kripto paraların avantaj ve dezavantajları vardır

Son dönemlerin parlayan yatırım aracı kripto paraların değerleri, bazı geleneksel yatırım araçlarına kıyasla daha fazla volatilite gösterse de, uzun vadede önemli kazançlar sağlayabilir. Özellikle son yıllarda Bitcoin gibi kripto paraların değerinde yaşanan artışlar, yatırımcıların dikkatini oldukça çektiği söylenebilir.

Ancak kripto paralar hakkında bilgi sahibi olmadan yatırım yapmanın, büyük riskler taşıdığını tekrar tekrar hatırlatalım. Kripto paraların fiyatları hızlı bir şekilde değişebildiği için, yanlış bir hamle yapmak yatırımcıyı büyük kayıplara uğratabilir. Bu nedenle, kripto para yatırımı yapmadan önce iyi bir araştırma yapmak ve piyasaları takip etmek fena olmaz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ferrari en güçlü otomobilini tanıttı! 830 beygirlik 12 Cilindri
Ferrari en güçlü otomobilini tanıttı! 830 beygirlik 12 Cilindri

Ferrari, 820 beygir gücündeki yeni canavarı 12 Cilindri ile 9,500 rpm'lik V12 motorlu içten yanmalı otomobilini tanıttı. İşte özellikleri...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu