USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Koca Bir Kasabayı Yok Etmenin Eşiğine Getiren Tren Felaketi

Kanada’nın bir kasabası olan Lac-Mégantic, demir yolu ekonomisinin önemli bir parçasıydı ve buradaki trenler, bölge ekonomisine mobilya ve petrol gibi ürünlerin taşınmasıyla büyük katkı sağlıyordu. Ancak bir trenin gerçekleştirdiği sefer, büyük bir felakete yol açtı.

Koca Bir Kasabayı Yok Etmenin Eşiğine Getiren Tren Felaketi
25-03-2024 22:47
Google News

Trenin ÖZETİ| sebep olduğu yıkımla birlikte âdeta mahşer yerine dönen şehir, yaklaşık 11 sene önce arkasında bıraktığı hasarlarla dünya gündemine girdi.

Peki, eşi benzeri görülmemiş bu tren felaketinin arkasında hangi sebepler vardı?

Tarih 5 Temmuz 2013’ü gösterdiğinde bir yük treni, Kanada üzerinden doğu yönüne ilerlemeye başladı.

Tren

Bu tren; Kuzey Dakota’daki New Town’dan, Kanada’nın Saint John kentindeki bir petrol rafinerisine gidiyordu. Yaklaşık 113.000 litre ham petrol yüklü 72 tankere sahipti ve onu sürmek için gerekli gücü sağlayacak 5 lokomotiften oluşuyordu.

Gece saatlerinde Lac-Mégantic’e yaklaşan bu trendeki tek makinist, Tom Harding’di. Harding, yolculuk esnasında öndeki lokomotifin aşırı miktarda duman saldığını fark etti ve trenden ayrılması gerektiğine karar verdi. 

Ancak öncelikle treni emniyete alması gerekiyordu. 

Lac-Mégantic felaketi

Bunun için de 5 lokomotifin hepsine birden fazla el freni uyguladı ve bu sayede aşağı eğimli olarak park edilen trenin yerinde durup duramayacağını kontrol etti. 

Bu hamlesinden sonra Montreal, Maine ve Atlantik Demir Yolları ile temasa geçti ve onlara aşırı miktarda salınan dumandan bahsetti. Bu temasla da bir çözüm önerisi gelmedi ve Harding, treni olduğu yerde bırakıp bu sorunla ertesi sabah ilgilenmeye karar verdi.

Fakat sabaha kalmadan lokomotiflerin birinin bacasında küçük bir yangın çıktı.

Lac-Mégantic felaketi

İlk etapta bu yangının çıkış sebebi tespit edilemese de sonradan yangının ve aşırı dumanın, motorda birkaç ay önce yapılan kötü bir onarımdan kaynaklandığı ortaya çıktı. Çok geçmeden olay yerine ulaşan itfaiyeler, trendeki yakıtın alev almaması için lokomotifleri kapattı.

Yangın, kısa sürede kontrol altına alındı ve trenin yolculuğa devam etmesi için güvenli olduğu doğrulandı ancak aslında her şey yolunda değildi. Lokomotifler kapatıldığı için havalı frenlere hava sağlayan kompresörler de kapatılmıştı.