USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Klavye Hızlı Yazma Rekorlarını Neden Hep Türkler Kırıyor?

Klavye hızlı yazma yarışmalarında Türklerin sık sık şampiyon olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Bunun tek nedeni gerçekten F klavyenin tasarımı mı, yoksa farklı nedenler de bulunuyor mu?

Klavye Hızlı Yazma Rekorlarını Neden Hep Türkler Kırıyor?
11-08-2022 16:20
Google News

Bu ÖZETİ| yarışmalar, merkezi İtalya'da bulunan, Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu(INTERSTENO) tarafından iki yılda bir çeşitli ülkelerde Dünya Bilgisayar Şampiyonaları adı altında düzenleniyor. Futbolda Brezilya neyse bu yarışmada da Türkiye o!

22 kez Türkiye, 3'ünde rekor olmak üzere toplamda 9 kez Dünya şampiyonu olan Celal Aşkın'a bu işin sırrını sorduk.

Dünya Bilgisayar Şampiyonaları toplamda 3 yarış kategorisinden oluşuyor.

Celal Aşkın .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bunlar; 0-16 yaş arası "öğrenciler", 17-20 yaş arası "gençler", 21 yaş ve üzeri "deneyimliler" kategorisidir.

Toplam 7 yarış türü bulunmakta olup, bu türlerin hepsi ayrı ayrı değerlendirmeye alınıyor:

1. Hatasız Sürat Yarışması: Yarışma, her yarışmacının kendi ülkesinin dilinde yazılmış ve yarışmadan hemen önce dağıtılan 15 sayfalık basılı metni en hızlı şekilde 30 dakika boyunca imlâ ve noktalama işaretlerine dikkat ederek yazılması şeklindedir. Her bir vuruş 1 puanla değerlendirilirken her bir hatada ise 100 vuruş ceza indirimi olarak düşülmektedir. Yarış bitiminde brüt vuruştan hata sayısı kadar ceza indirimi düşülerek net vuruş hesaplanıp derecelendirme yapılır.

2. Yazı İşlem Yarışması: Yarışmacılara yarışma başlamadan önce USB bellek ile bir Word belgesi verilir. Ayrıca basılı olarak 10 sayfalık bir metin verilir. USB bellekte hatalı olarak verilen Word belgesindeki hataların, basılı olarak verilen metnin doğru haline bakarak yarışma süresi boyunca en çok düzeltmenin yapılması istenir. Yarışmanın süresi 10 dakika olup, her bir düzeltme 100 puan olarak hesaplanırken her bir hatada 500 puan ceza indirimi uygulanır.