USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ketçap Şişesini İlk Kez Ters Tasarlayan Adamın Hikâyesi - Webtekno

Ketçap şişesinden istediğimiz miktarda sosu almak için şişeyi sallama, şişeye vurma ve bıçakla kazıma dertlerinden bizi (ve kıyafetlerimizi) kurtaran Paul Brown'un hikâyesine bakıyoruz.

Ketçap Şişesini İlk Kez Ters Tasarlayan Adamın Hikâyesi - Webtekno
31-01-2024 18:28
Google News

Paul ÖZETİ| Brown, 1991 yılında ketçap şişesinin ağzını ters çevirerek içindeki sosun kolayca akmasını sağlayan bir valf tasarladı. Bu basit ama etkili buluş sayesinde ketçap tasarımları neredeyse baştan aşağı değişti.

Bir zamanlar tasarım faciası olarak adlandırılan şişeler, âdeta Brown sayesinde yeniden hayat bulmuştu, sahiden bu mucit nasıl bütün ketçap endüstrisini değiştirmeyi başardı?

90'lı yılların başında Paul Brown; ABD, Michigan'da küçük bir dükkânda çalışıyordu.

Heinz Ketçap

Bir tasarımcı ve imalatçı olarak başlangıçta şampuan şişelerinin sızdırmadan baş aşağı saklanmasını sağlayacak bir valf yapmak için yola çıkmıştı. Bir müşterisine bunu yapabileceğine dair söz veren Brown, kalıplama presi ve sıvı silikon kullanarak işi yapmaya koyuldu.

Brown, bilgisayar kullanmayı sevmiyordu ve genellikle sezgileriyle çalışıyordu. Tasarımı oldukça iyi planlamıştı ama modeller tam olarak çalışmıyordu, buna rağmen üzerinde günlerce denemeler yapmaya devam etti.

Malzemelerin ve prototiplerin oluşturulması pahalıydı ve sonunda cebinde pek de parası kalmamıştı. Yılmayan girişimci, prototipini finanse etmek için annesi de dahil olmak üzere 11 arkadaşından ve ailesinden binlerce dolar borç almıştı.

Yine de tasarımı tam olarak doğru yapmayı başaramadı.