USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kelebeklerin Ömrü Aslında Ne Kadar? (Hayır, 1 Gün Değil!)

Ömürlerinin kısalığı ile akıllara kazınan kelebekler, bizler için her zaman zararsız ve narin canlılardır. Odamızın penceresinden içeri girerken ya da çiçeklerin etrafında uçtuğunu gördüğümüzde bile “nasılsa bir günlük ömürleri var, en iyisi rahatsız etmemek” düş

Kelebeklerin Ömrü Aslında Ne Kadar? (Hayır, 1 Gün Değil!)
18-03-2023 09:12
Google News

Ancak ÖZETİ| 20 bine yakın farklı türüyle bu canlıların ömürlerinin bir ya da birkaç gün olduğu, yalnızca bir şehir efsanesinden ibaret. Canlı renkleri ve kusursuz desenleriyle adeta bizleri büyüleyen bir görüntüye sahip olan bu böcek türü, bilinenin aksine çok farklı özelliklere ve yaşam sürelerine sahip.

Türkiye'de yaklaşık 360 civarında farklı türünün bulunduğu bu canlılar, oldukça meşakkatli ve olağanüstü bir yaşam döngüsüne sahip. Peki kelebeklerin ömrü ne kadardır ve bu yaşam süresi hangi faktörlere göre şekillenir?

Bir kelebeğin ömrü; türüne, büyüklüğüne, çevresine ve yetişkinliğe dönüştüğü yılın zamanına bağlı olarak değişiklik gösterir. 

kelebeklerin yaşam döngüsü

Tüm bu farklılıklara rağmen bu canlı türünün tamamı için ortak olan bir şey var ki o da yetişkinliğe erişebilmek için geçirdikleri evreler. Kelebeklerin hayatı, bir yumurta olarak başlar ve bir tırtılın yumurtadan çıkması 5 ila 10 gün sürer. 

Sonraki 2 ila 4 hafta içinde ise tırtıl büyür ve ardından pupa şeklini alır. Bu pupa aşaması 10 ila 15 gün devam eder ve devamında yetişkin kelebek ortaya çıkar. Bu döngü, “metamorfoz” olarak adlandırılır. 

Bir kelebeğin boyu ve büyüklüğü, ne kadar süre hayatta kalacağını belirleyen tek faktör olmasa da bu canlıların yaşam süresinde önemli bir role sahip. 

tavus kuşu kelebek

Daha büyük kelebek türleri, küçük olanlara kıyasla daha uzun yaşar ve dişi kelebeklerin ömrü, erkeklere oranla çok daha uzundur.

Belli bir süre aralığında yaşadığı bilinen bazı türlerin, hayatta kalabildiği gün sayısı ise farklı etkenlerin rol oynamasıyla nesilden nesile değişebilir ve bu sayı, ortalamanın üzerine çıkabildiği gibi düşme eğilimi de gösterebilir.

Tüm bu etkenlerin yanı sıra iklim, kelebeğin yaşam süresini etkileyen faktörlerin başında gelir.