USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kedilere Neden Dokuz Canlı Denir?

Kedilerin dokuz canlı olduğu rivayetiyle sık sık karşılaşırız. Hatta belki bazen, biz de farkında olmadan cümle içinde “Kedi gibi dokuz canlı; ona bir şey olmaz, dokuz canlıdır…” gibi sözler kullanırız. Peki kedilerin dokuz canlı olduğu miti ortaya nasıl ve nereden çıkt

Kedilere Neden Dokuz Canlı Denir?
09-04-2023 20:58
Google News

Düşündüğümüzün ÖZETİ| aksine, kediler dokuz canlı değildir ve nereden düşerlerse düşsünler dört ayak üzerine inmezler. Beladan kolayca sıyrılacak bir çevikliğe ve zekâya sahip oldukları inkâr edilemez ancak özenle bakılması gereken biricik canları vardır.

İlk olarak, kedilerin nasıl dört ayak üzerine düştüklerini açıkladıktan sonra onlara neden dokuz canlı dendiğini ve bu sözün nasıl ortaya çıktığına bakalım.

Adeta yer çekimine meydan okuyan birer büyücüler.

dokuz canlı

Onları yerçekimi yasasından üstün kılan birer büyülü patileri mi var yoksa? Tabii ki hayır. Bilim insanlarının bu konuda açıklamaları elbette var. Doğrultma refleksi olarak adlandırdıkları doğuştan gelen yeteneğin düşme sırasında hızla aşağıdan yukarıya doğru hareket etmelerini ve vücutlarını dört ayak üzerine inecek konuma getirmelerini sağladığı bir gerçek.

Bir kedi, düştüğünde hangi yönün yukarı olduğunu belirlemek içini kulağındaki denge sistemini kullanır. İnanılmaz bir denge duygusuna sahip olmalarının yanı sıra son derece esnek omurgaları olması üst vücutlarını hızla aşağıya bakacak şekilde döndürmelerine olanak tanır. Alt bedenleri de dört ayak üzerine inmelerine izin verir.