USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kaza Esnasında Olan Biteni Neden Ağır Çekimde Hissederiz?

Bir kaza geçirirken her şeyin birdenbire çok yavaş hareket ettiğini, bir nevi zamanın yavaşladığını fark ettiniz mi? O esnada acaba zaman gerçekten yavaşlıyor mu, yoksa sebebi başka mı?

Kaza Esnasında Olan Biteni Neden Ağır Çekimde Hissederiz?
11-03-2023 13:18
Google News

Bize ÖZETİ| çok sıkıcı gelen bir ortamda bulunurken ya da tam tersi durumlarda zamanın değişkenlik gösterdiğini illaki fark etmişizdir. Bunun esas sebebinin zaman değil de değişmekte olan zaman algımız olduğunu söyleseydik yine aynı mı düşünürdünüz?

Bu zamana kadar “zamanın yavaşladığı” anlardan birine şahit olduysanız ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Olup biteni dışardan izleyen bir gözlemciye her şey bir anlık gelişirken, o anın bizzat içinde olan kişi için durum hiç de öyle değildir.

Bir kaza anında, olan biten her şey ağır çekimde gerçekleşiyor gibi gelir.

kaza anı

Zamanın yavaşladığı hissi, aslında kişinin hayatı tehdit altındayken gerçekleşen bir durumdur. Bu yüzden “kötü” anlarda zaman bir türlü geçmezken mutlu hissettiğimiz anlarda su gibi akıp geçer. Aslında 3 saniyelik bir olay, kişiye daha uzun sürede yaşanmış hissi verir.

Bu konuyla alakalı yapılan bir deneyde, gönüllüleri 45 metre yüksekten güvenli bir ağ üzerine bırakıyorlar. Bu deneklerin her birinin kollarında kronometre bulunuyor ve bu kronometrelerin okunabilmesi için zaman algısının yavaşlaması gerekiyor. Deneyin sonunda, deneklerin hepsi atlama anının kendilerinde ‘uzun’ bir anı bıraktığını ifade ediyor.

Araştırmacılar ise sonucunda bütün deneklerin atlama ve düşme sürelerini 3 saniye olduğunu görüyor. Gönüllü deneklere atlama ve düşme arasında geçen süre sorulduğundaysa cevap bu durumu destekliyor: 6-7 saniye.