USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Karşıt Görüşlü Birini İkna Etmek Neden Bu Kadar Zordur?

İçinde bulunduğumuz seçim gündeminin etkisiyle her birimiz bir tarafı benimsemiş, aksi görüşlere kulağımızı tıkamış vaziyetteyiz. Ancak bazı gerçekler yüzümüze vurulduğunda, peşinden gittiğimiz o tarafı rasyonel bir biçimde irdeleme yoluna gidip gidemediğimizi hiç düş?

Karşıt Görüşlü Birini İkna Etmek Neden Bu Kadar Zordur?
25-05-2023 19:53
Google News

Cevabınız ÖZETİ| evet olsa bile, kendimizi bir kez daha sorgulamakta ve ön yargılarımızı ne denli kontrol altına alabildiğimizi düşünmekte fayda var. Çünkü bizler, farkında olamasak da bazı zamanlar inançlarımızın esiri olabiliyoruz ve bu sebeple kabuğumuzdan çıkmamız pek de mümkün olmuyor. 

Peki doğru bildiğimizin dışına çıkmak neden bu kadar zor ve karşıt görüşlere neden tahammülümüz yok?

İnsanların en basit haliyle inançları ile ters düşen doğrularla karşılaştıklarında, bu görüşlerini yeni kanıtlara göre düzenlemeleri beklenir ancak durum pek de öyle olmaz.

Babala

Çünkü insanlar yeni gerçeklerle yüzleştiğinde, inançlarından şüphe etmek yerine bu kanıtı reddetme yoluna gider. Ne yazık ki bu durum, dayanağı olmayan inançların bizi daha da esir almasına sebep olur ve böylelikle içinden çıkılmaz bir hal alır. 

Örneğin içinde bulunduğumuz seçim gündeminden yola çıkarsak; seçim tercihleri üzerine yapılan bir araştırmada oy kullanacak kişilere destekledikleri aday hakkında olumsuz bilgiler verildiğinde, kişilerin o adayı daha da güçlü bir şekilde savundukları görülür.

Bu doğrultuda düşünce ve inançlarımızda oldukça ısrarcı olduğumuz bu bilişsel ön yargı çeşidi, geri tepme etkisi (backfire effect) olarak adlandırılır.