USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kaleci Enke'nin Dramatik Öyküsü - Webtekno

Sadece bir maçlığına da olsa Türkiye'de de forma giymiş Alman kaleci Robert Enke, yeşil sahaların belki de en hüzünlü hikayelerinden birinin baş kahramanı olarak tarihteki yerini almıştı.

Kaleci Enke'nin Dramatik Öyküsü - Webtekno
16-07-2023 15:53
Google News

Kaleciler, ÖZETİ| futbol sahalarının en yalnız insanlarıdır. Üç direğin önünde takımları için son bir dayanak noktası olan kaleciler, dönüp arkalarına bakan takım arkadaşlarına güven vermek zorundadırlar. Bir kalecinin ise dönüp bakabileceği kimsesi yoktur. Alman kaleci Robert Enke de bu yalnızlığa karşı koyamamış, depresyonun pençesinde hayata son vermiş bir isimdi. 

24 Ağustos 1977'de Almanya'da Enke ailesinin üçüncü çocuğu olarak hayata gözlerini açan Robert, aslinda futbola bir hücum oyuncusu olarak başlamıştı ancak altyapıdaki antrenörleri, genç Robert'in sahanın yanlış tarafında durduğunun farkına vardı. Enke'nin kalecilik yolculuğu da böylece başlamış oldu.

Aslında Enke'nin kariyeri oldukça parlak başlamıştı.

enke

Sporcu ve desteğini esirgemeyen bir aile, destekleyici antrenörler ile kariyerine başlayan Enke, oldukça yetenekli bir kaleci olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. 1996 yılında Carl Zeiss Jena takımında 18 yaşında A takıma yükselen Enke, oradan sonra adım adım yükselmeye başladı.

O sezonun ardından ise ilk transferini gerçekleştirdi ve Borussia Mönchengladbach'a transfer oldu. Burada iki yıl boyunca yedek bekledikten sonra as kaleci olma şansını yakalamıştı. Berbat bir sezon geçiren takım o sezon küme düşse de Enke, performansıyla dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştı. 

SL Benfica'nın başına geçen Alman teknik adam Jupp Heynecks, ilk olarak Enke'yi transfer etti. Bu kadarla da kalmayan Heynecks, genç kaleciyi aynı zamanda takımın kaptanlığına da getirdi.

Benfica'nın sıkıntılı bir döneminde takıma katılmış olan Enke, takım ligi 6. sırada tamamlarken o sezon Jose Mourinho ile de çalışmış ve ilk defa o zamanki adıyla UEFA Kupası'nda forma giymişti. İşler Benfica için iyi gitmese de Enke, performansıyla dikkatleri üzerinde topluyordu. 

Ve sonrasında Barcelona günleri başladı.

enke

Benfica'nın yaşadığı başarısızlığa ve kupasız geçen sezona rağmen Enke, Arsenal, Manchester United ve Atletico Madrid tarafından transfer listesine alınmıştı. Haziran 2002'de sözleşmesi sona eren oyuncu, hemen her futbolcunun hayalini gerçekleştirdi ve FC Barcelona'ya transfer oldu. 

Öte yandan Barcelona, bir defa uyuşamazsanız bir daha pek de destek görebildiğiniz bir takım olarak bilinmiyor. Enke'nin oynadığı ilk maç, İspanya Kupası'nda 3. Lig ekibi Novelda FC'ye karşıydı. Maçı Barça 3-2 kaybederken maçın sonunda savunma oyuncusu Frank de Boer, bu yenilginin sorumlusu olarak Enke'yi gösteriyordu.

Sonrasında Enke ligde yalnızca 20 dakika forma giyebildi. Şampiyonlar Ligi'nde ise İspanyol ekibinin Club Brugge ve Galatasaray'a karşı aldığı galibiyetlerde kalede yer almış ve ilk defa Şampiyonlar Ligi'nde sahaya çıkmıştı. 

Meşhur tek maçlık Fenerbahçe macerası da bu dönemin sonuna denk geldi.