USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kafein, Kahveden Nasıl Ayrıştırılıyor? - Webtekno

Kahve bağımlıları toplanın! Birçoğumuzun güne zinde başlamak için içtiği kahvede bulunan kafein, aşırı kullanımda birçok yan etki gösteriyor. Bu yüzden çoğu kişinin tercihi de kahveyi kafeinsiz tercih etmek. Peki kafein kahvenin çekirdeğinde olan bir maddeyse, kahveden nasıl

Kafein, Kahveden Nasıl Ayrıştırılıyor? - Webtekno
25-11-2023 09:18
Google News

Sabah ÖZETİ| kahvesinden akşam çayına, kafein günlük rutinlerimize o kadar yerleşti ki dünyanın en yaygın şekilde kullanılan psikoaktif maddesi haline geldi. 

Kahve bağımlılarının pek tercih etmediği ancak kafeinin uzun vadede yan etkilerine bakıldığında daha sağlıklı görülen kafeinsiz kahvenin tüketimi günümüzde gittikçe artıyor. Rutinlerimize dahil ettiğimiz kahvenin içindeki kafein miktarı uyarıcı bileşenlere sahip olsa da oldukça fazla yan etkilere sahip. Bu yan etkiler inanması güç ama yaşam kalitemizi minimuma indiriyor. Peki kafein, kahvenin içinde bulunuyorsa kafeinsiz kahve nasıl yapılıyor?

İlk olarak kafeinin ne olduğunu bilerek konuya başlayalım. Kahveyle özdeşleşen kafein, aslında tükettiğimiz birçok yiyecek ve içecekte bulunuyor.

kahve

Kafein, merkezi sinir sistemini uyaran kimyasal bir bileşiktir. Bunu, kendini beyindeki adenozin reseptörlerine bağlayarak başarır. Bunu yaparken, uykudan önce merkezi sinir sistemini yavaşlatmaktan sorumlu olan adenozin moleküllerini bloke eder. Sonuç?

Adenozin düzenleme yapamaz ve nöronlar ateşlenmeye başlar. Bu, kişinin yorgunluğunun azalması; uyanıklık ve bilişsel performansının artışı ile sonuçlanır.

Kafein, doğal olarak kahve çekirdekleri, çay yaprakları, kakao çekirdekleri ve bazı ağaçlarda bulunuyor.

kafeinsiz

İnsanlar kafeini yüzyıllardır tüketiyor. Fakat günlük kullanım, her yerde düzensiz biçimde ve farklı zamanlarda patladı. 16. yüzyılda popüler olan kahvenin aksine kakao, yüzyıllar önce Mezoamerikan Medeniyetleri (Mayalar, Aztekler, Olmekler, Inkalar ve Zapoteklerdir. Orta Amerika'da en önemlileri M.S. 500'lerde Mayalar ve 15. ve 16. yüzyıllarda Aztekler'dir. Güney'de ise 12.-16. yüzyıllarda İnkalar en önemli uygarlık olmuştur.) tarafından kullanılıyordu.

Düşük dozlarda kafein bir uyarıcıdır ve kişinin konsantrasyonunun artmasına yardım eder. Bununla birlikte daha yüksek dozlarda kafein tüketimi diğer yan etkilerinin yanı sıra uykusuzluk, sinirlilik gibi olumsuz durumlara sebep olabilir.

Kafeini kahveden ayrıştırma işlemi için nasıl bir yol izleniyor?