USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kadınlar, Sigarayı Erkeklere Göre Neden Daha Zor Bırakıyor?

Sigaranın içindeki nikotinin, kadın ve erkek beynini farklı şekilde etkilediğini biliyor muydunuz? Bu nedenle sigarayı bırakmak kadınlar için daha zor. Ancak tek sebebi bu değil, yapılan bir araştırma bunun farklı bir nedeni olduğunu söylüyor. Hadi gelin, o nedene birlikte bakalım

Kadınlar, Sigarayı Erkeklere Göre Neden Daha Zor Bırakıyor?
24-10-2022 22:21
Google News

Bilindiği ÖZETİ| üzere nikotin, sigara ve diğer tütün mamullerinde bulunan ve bağımlılık yapan kimyasal bir madde. Yapılan araştırmalar, insan beynindeki reseptörlerin (hücreler arası sinyalleri ileten protein), kadında ve erkekte sigaranın farklı algılanmasına yol açtığını söylüyor.

Böylece kadınlar ve erkekler sigarayı bırakmak istediklerinde, birbirleriyle aynı deneyimleri yaşamıyor. Ancak yapılan bir araştırma, kadınların sigarayı bırakmalarının, erkeklere göre daha zor olmasını, nikotinin östrojen seviyesine yaptığı etki ile açıklıyor. Peki bu tam olarak nasıl bir etkidir?

Aslında nikotin tükettiğinizde, vücudunuz sizi iyi hissettirecek bir kimyasal olan dopamini salgılamaya başlar ve böylece bağımlılık gelişir. 

sigara

Yani bağımlılık yapan şey sigara değil, nikotin. Yapılan araştırmalar, erkeklerin nikotin bağımlılığına daha az kapıldıklarından söz ediyor. Esasen ilginç biçimde erkeklerin beyin kimyasalları, kadınlara göre daha fazla nikotin reseptörüne sahip. Bundan dolayı da erkeklerde sigara içme isteği daha fazla. Baktığınız zaman, ''nasıl daha az bağımlı oluyorlar o zaman'' deyip bunu kötü bir şey gibi algılayabilirsiniz ancak bu durum, aynı zamanda erkeklerin daha kolay sigarayı bırakmalarını sağlıyor.

Dizi: Kurtlar Vadisi (2003-2005) .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Nasıl mı? Erkeklerin beyin kimyasalları, nikotinin kendisine daha fazla istekli olduğu için bu kişiler, nikotin sakızı veya farklı oyalayıcı yöntemlerle sigarayı bırakmayı başarabiliyor. Yani erkekler, sadece bu kimyasal maddeye karşı istek duyuyor, ona farklı bir anlam yüklemiyor. Böylece de nikotinin yerine koyacak bir şey bulduklarında onlar için iş kolayca çözülüyor.

Kadınlar neden sigarayı bırakamıyor

Gel gelelim kadınlar, nikotin gibi kimyasal tetikleyicilere karşı erkeklere göre daha az duyarlı/etkilenen bir yapıda olsalar bile yapılan çalışmalar, onların sigaraya anlam yüklediklerini ifade ediyor.