USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kâbuslarımızda Neden Okul Yıllarımıza Tekrar Tekrar Döneriz?

Muhtemelen birçoğumuz sınavı yetiştirememe, soruları yapamama, sözlüde sesin kısılması, yazmak isteyip de yazamama, ders olduğunu unutma, sınıfı bulamama, okula çıplak gitme gibi kâbuslarla okul yıllarımıza tekrar geri döneriz. Peki bu tarz spesifik rüyaları neden hemen hemen

Kâbuslarımızda Neden Okul Yıllarımıza Tekrar Tekrar Döneriz?
16-04-2023 23:23
Google News

1950 ÖZETİ| yıllarında yapılan bir araştırmaya göre 55 rüya teması içinden en sık görülen rüyalar listelenmişti ve okulla ilgili rüyaların ilk sıralarda yer aldığı ortaya koyulmuştu.

Bu konuda yapılan çalışmalardan birinde ise üniversite öğrencilerine en çok gördükleri rüyalar sorulmuştu ve takip edilme, cinsel içerik, yüksekten düşme temalarından sonra 4. sırada okul rüyaları yer almıştı. Bunun sebebine dair görüşlere geçmeden önce neden kâbus gördüğümüze bir bakalım.

Neden kâbus görürüz?

kabus

Neden kâbus gördüğümüz hakkında çeşitli görüşler bulunuyor. En yaygın görüşlere göre kâbuslar stresli veya kaygılı dönemlerimizde, uyku bozukluğu çektiğimiz gecelerde ya da travma sonrası stres bozukluğu olarak ortaya çıkabilir. Öte yandan, çok fazla korku temalı içeriklere maruz kalmak veya ilaç/uyuşturucu kullanımı gibi etkenler kabus görmemize neden olabilir.

“Devamlılık Hipotezi”ne göre yaşamımızdaki duygusallık okul rüyalarını tetikleyebilir.