USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Japonya'nın, Yüksek Hızlı Trenlerin Ön Kısmını Uzatma Nedeni

Japonya'daki L-Zero serisi SC Maglev gibi yüksek hızlı trenlerin uzun ve sivri ön kısımları, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duruyor. Peki, bu tuhaf tasarımın arkasında yatan bilim ve mühendislik prensipleri neler?

Japonya'nın, Yüksek Hızlı Trenlerin Ön Kısmını Uzatma Nedeni
02-03-2024 21:27
Google News

Yüksek ÖZETİ| hızlı trenlerin aerodinamik tasarımları, ilk bakışta oldukça garip gelebilir. Japonya'nın L-Zero serisi gibi trenlerin neden bu kadar uzun ön kısma sahip olduğunu merak edenler için cevap aslında oldukça ilginç mühendislik hikâyesine dayanıyor.

Yıllar önce hizmete giren ve dünya çapında "Bullet Train" olarak tanınan Shinkansen, yüksek hızlı tren teknolojisinde devrim yaratmıştı. Devrim, sadece hız ve verimlilikle sınırlı kalmadı; aynı zamanda trenlerin tasarımında da büyük bir değişikliğe yol açtı.

1964 yılında Japonya'nın Tokyo ve Osaka'yı birbirine bağlayan Shinkansen hattı, 1964 Yaz Olimpiyatları öncesinde açıldı.

Japonya Shinkansen treni açılış töreni

Başlangıçta 1 milyar ABD dolarının üzerinde maliyet öngörülmesine rağmen bu hat, 3 milyar ABD dolarına mal olmuştu. 

Trenin şekli, tüm sabit hava parçacıklarını ezip geçmesini sağlayan mükemmel aerodinamik performansı nedeniyle gerçekten de bir mermiyi taklit edecek şekilde tasarlanmıştı.

Bu tren tüm dünyada övgüyle karşılandı ancak tren hızlandıkça Japonya'nın 3 milyar dolarlık tren hattını durdurabilecek ciddi bir sorun ortaya çıktı.

Shinkansen treni Japonya

Trenin hızı arttıkça, yakındaki evlerin camlarının çatlamasına neden olan bir sorun ortaya çıktı. Bu, trenin tekerleklerinin raylar boyunca sallanıp gürültü yapmasından kaynaklanan türden sorun değildi; asıl sorun, trenin tünellerden geçerken yarattığı basınç dalgalarıydı.