USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Jantları Büyütmek, Yakıtı ve Performansı Etkiliyor mu?

Düşünsenize, yolda giderken herkesin dönüp tekrar tekrar baktığı, şık ve etkileyici bir arabaya sahipsiniz. Gözler, jantlarınızdan ve lastiklerinizden ayrılmıyor. Bunun estetik açıdan daha büyük fark yarattığını düşünseniz de performansa ve yakıt tüketimine olan etkisini

Jantları Büyütmek, Yakıtı ve Performansı Etkiliyor mu?
25-04-2024 12:23
Google News

Otomobil ÖZETİ| tasarlayan mühendisler, araçlara hangi ebatlarda tekerlek takılacağına karar vermek ve bununla beraber şanzıman oranını ayarlamak için lastik üreticileri ile temas hâlindedir. Yani aracınızdaki lastikler ve jantlar, sandığınızdan daha fazlası ile orada duruyor.

Jantlarını büyütenler ya da büyütmeyi düşünenler için bu işlemin tüm artılarını ve eksiklerini ele alıyoruz.

Jant büyütme işlemi neden yapılıyor?

jant büyütme

Aracın orijinalinden daha büyük çapta jantlar kullanmak, aracın daha çekici bir görünüm kazanması ve daha iyi yol tutuşu için araç sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntem.

Büyük jantlar, lastiklerin yanak yüksekliğini azalttığından daha da sert bir sürüş hissi verir. Ayrıca büyük jantlar ile daha geniş lastikler kullanıldığında aracın yol ile temas eden lastik yüzey alanı artar ve bu da kuru/ıslak zeminlerde daha iyi çekiş sağlar.

Tüm bunları bilerek jant büyütme yapanlara, söyleyeceğimiz başka detaylar da var.

Büyük jantlar, yakıt tüketimini olumsuz yönde etkiler.

jant büyütmek yakıtı etkiler mi

Jantların boyutu arttıkça ağırlığı da artar. Ağır jantlar da aracın daha fazla enerji harcamasına neden olur çünkü motorun hem jantları hem de aracı hareket ettirmek için daha fazla güç sarf etmesi gerekir.

Özellikle şehir içi sürüşlerde, sık durup kalkmalar jantların ağırlığını daha belirgin hâle getirir ve bu da yakıt tüketimini yüzde 10’luk bir düzeyde arttırabilir. Ancak bu etkinin kullanılan jant ve lastik türüne göre değişiklik gösterebileceği de unutulmamalı.

Hız göstergeniz doğruyu göstermez.

jant büyütme avantaj ve dezavantajları

Farklı lastik ebatlarına geçmek basit gibi dursa da bu araçlar için o kadar kolay değil. Büyük jant ve lastikler, araç hareket hâlindeyken daha yüksek bir çevreye ve daha az dönüşe sahiptir. Bu da hız göstergesinde hatta kilometre sayacında sorunlara neden olur.

Yani sizin aslında hız göstergesinde gördüğünüz gerçeği yansıtmaz çünkü lastiklerin yavaş dönüşü hız göstergesine de aynı yavaşlığı yansıtır.

Bunun için aracın bilgisayarını güncellemeniz gerekebilir ancak her aracın Elektronik Kontrol Modülüne erişim sağlanamadığını da bilmelisiniz.

Performans açısından, büyük jantlar bazı avantajlar sunabilirken konforu da düşürebilir.